Tips stage Curacao | Dé 10 onmisbare tips voor een geweldige stage

Tips stage Curacao | Dé 10 onmisbare tips voor een geweldige stage

Stage Curacao

Wil jij het allerbeste halen uit je stage op Curacao? Hiervoor is een goede voorbereiding hartstikke belangrijk. Als je nog niet eerder stage hebt gelopen op Curacao, dan moet je zeker dit artikel ‘Tips stage Curacao | Dé 10 onmisbare tips voor een geweldige stage lezen.

We hebben de 10 meest belangrijke en cruciale tips voor een stage op Curacao voor je op een rijtje gezet in dit artikel, zodat jij straks een geweldige stagetijd hebt op Dushi Korsou!

Tips stage Curacao: hoe haal je het beste uit je stage? 

De voorbereiding is het halve werk. Daarom vind je hieronder de belangrijkste tips die jou helpen om straks een onvergetelijke stage op Curacao te hebben!

1. Check de geldigheid van je paspoort

Allereerst moet het toch even gezegd worden dat je een paspoort nodig hebt om naar Curacao te gaan. Zonder je paspoort zal je niet eens het vliegtuig in mogen.

Daarnaast heb je ook een paspoort nodig om je stagevergunning aan te kunnen vragen. Daar moet je namelijk een kopie van mee sturen bij je aanvraag.

Check dus op tijd de geldigheid van je paspoort. Misschien moet jij je paspoort wel verlengen, en daar gaat natuurlijk nog wel wat tijd overheen. Je paspoort moet namelijk ten aller tijde geldig zijn, tot en met je terugreis naar Nederland.

Heb je nog geen paspoort? Vraag deze dan ook op tijd aan.

Er zijn overigens nog een aantal andere documenten die je zeker bij je moet hebben. Je kan alles vinden op de checklist voor je reis naar Curacao.

2. Verdiep jezelf in de cultuur van Curacao

De cultuur van Curacao verschilt aanzienlijk van onze eigen Nederlandse cultuur. Zo moet je bijvoorbeeld véél geduld meenemen vanuit Nederland.

De cultuur op het eiland is heel anders dan dat je gewend bent en kan een valkuil zijn voor sommige stagiaires.

Voor je op reis gaat is het dan ook handig om je in de lokale cultuur te verdiepen. Zo leer je niet alleen de do’s en don’ts kennen, maar kan je ook een leuke relatie opbouwen met jouw Curacaose collega’s.

Wil je je vast gaan verdiepen in de cultuur? We hebben een speciale blog geschreven over de cultuur op Curacao!

3. Leer de lokale taal

Op Curacao kan je goed uit de voeten met Nederlands en Engels. Echter is de officiële taal op Curacao Papiaments, oftewel Papiamento. Papiaments is een mix tussen Portugees, Spaans, Engels en Nederlands.

De lokale bevolking hecht er heel veel waarde aan als jij je naast de cultuur ook verdiept in de taal.

Tijdens mijn stage heeft de taal juist gefungeerd als barrière verlager! Ik vroeg aan elke Curacaose collega hoe je ‘dit’ of ‘dat’ in het papiaments zegt. De collega’s vonden het geweldig om mij dit te leren en zo raakte ik lekker aan de praat! Naar mijn mening de meest waardevolle tip in dit ‘Tips stage Curacao’ artikel.

Je kan cursussen nemen, zowel vast in Nederland als ter plekke op Curacao, maar het is veel leuker om de interactie aan te gaan met de collega’s. Wil je vast een beginnetje maken met het Papiaments, neem dan vooral ook onze les Papiamento even door!

4. Huisvesting en vervoer is niet overal te vertrouwen

Huisvesting tips stage Curacao

Curacao trekt jaarlijks zo’n 1200 stagiaires. Al deze stagiaires hebben huisvesting en vervoer nodig en zijn genoodzaakt om vanuit Nederland naar een stagewoning en auto op het eiland te zoeken.

Helaas is de onlineverhuurwereld niet altijd veilig omdat je vaak niet weet welke verhuurders betrouwbaar zijn.

Stel je voor: je dient de borg (en eerste maand huur) al te voldoen in Nederland. Eenmaal aangekomen op Curacao kom je erachter dat je bent opgelicht en heb je geen slaapplek en/of auto!

Wij hebben dit dilemma voor je opgelost en alle betrouwbare huisvesting en het beste vervoer op een rijtje gezet. Zoek en reserveer. Wij rekenen geen bemiddelingskosten!

Vind je het lastig om zelf een goede huisvesting te kiezen? Je bent niet de enige. Gelukkig kan ik je daarbij helpen. Samen kunnen we aan de hand van jouw wensen en eisen kijken naar de beste studentenwoning voor jou. Neem direct contact met mij op en ontvang vandaag nog een reactie!

Help! Geef mij GRATIS huisvesting advies voor mijn stage op Curacao!

 

5. Zorg voor een aardig budget

Curacao is niet goedkoop. Lees daar alles over in het artikel over de maandelijkse kosten die je op Curacao kan verwachten. Je hebt een studentenkamer waar je voor moet betalen, maar ook je huurauto en de benzine.

Daarnaast wil je natuurlijk ook Curacao zelf leren kennen en bijvoorbeeld met een excursie mee of een keertje gaan zwemmen met dolfijnen.

Een zeer belangrijke tip, of eigenlijk een noodzaak, is dat je over voldoende geld beschikt voor je tijd op Curacao. Zorg dus dat je spaarrekening genoeg gevuld is om de hele periode te kunnen overbruggen, en vraag je ouders of zij eventueel kunnen bijspringen als dat nodig zou zijn.

6. Boek een retourticket

Vliegtuig tips stage CuracaoOok dit is een hele belangrijke tip. Je moet een retourticket boeken, want met een enkeltje Curacao kom je het eiland niet op. Deze regels zijn te vinden op de website van het Curacao Tourist Board.

Er zijn verhalen dat een enkeling toch door de douane is gekomen, maar eigenlijk laat de douane je bij aankomst altijd een ticket terug boeken, en dit is nooit erg goedkoop.

Boek dus altijd een retourticket. Niet alleen kom je niet binnen op het eiland maar ook je stagevergunning wordt niet goedgekeurd. Je kan hier vast op zoek naar het perfecte ticket voor jouw reis.

Wat je eventueel wel kan doen is een ticket boeken naar een ander land, zoals Aruba of Bonaire. Hou er rekening mee dat je binnen 6 maanden na aankomst dient te vertrekken.

7. Neem muggenspray met DEET mee

Op Curacao zijn er veel irritante muggen. Vooral ’s avonds kunnen deze kleine monsters je helemaal lek prikken.

Natuurlijk is er gewoon op Curacao muggenspray te koop, maar dit is relatief duur en daarnaast is muggenspray met DEET veel beter. Koop daarom vast in Nederland een goede muggenspray.

In mijn stageperiode werd ik echt lek geprikt! Continu had ik 20 muggenbulten op mijn benen. Was er destijds maar zo’n handig ‘Tips stage Curacao’ artikel!

Koop muggenspray met DEET en je bent de muggen de baas! Check bijvoorbeeld deze handige spray in reisformaat. Je wilt toch niet de helft van je stagetijd krabbend doorbrengen?

8. Vraag op tijd je stagevergunning aan

Als stagiaire moet je een stagevergunning, oftewel een Verklaring Van Rechtswege (VVR), aanvragen. Ongeacht of je veel of weinig aan stagevergoeding krijgt is de vergunning een must.

Zonder een stagevergunning kan je de toegang tot het land ontzegd worden, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De gehele procedure voor de aanvraag van de stagevergunning is sinds 1 september 2016 veranderd en zodoende staat er veel onjuiste informatie op internet. Wij hebben het juiste proces in een stappenplan samengesteld welke je hier kan bekijken en volgen.

Daarnaast moet er gezegd worden dat sinds 2015 de immigratiedienst veel strenger controleert of stagiaires in het bezit zijn van de stagevergunning. Zo niet, dan word je zonder pardon uitgezet en loop jij studievertraging op.

Zorg dus echt dat je in het bezit bent van een stagevergunning!

9. Behoud je Nederlandse zorgverzekering

Je dient je Nederlandse zorgverzekering te houden terwijl je op Curacao zit. Zeg het dus niet op. Je blijft namelijk officieel studeren in Nederland en je zal ook als inwoner ingeschreven blijven staan.

Daarom moet je gewoon hier verzekerd blijven. Je kan hier meer over lezen in het artikel over verzekerd zijn tijdens je stage.

Op Curacao (én de rest van de wereld overigens) ben jij met de Nederlandse basisverzekering verzekerd voor spoedeisende zorg tot aan een maximum van het Nederlandse tarief. Dit zit in het basispakket, dus het maakt niet uit bij welke verzekeraar jij verzekerd bent.

Een niet-spoedeisend huisarts bezoek wordt vaak (!) ook vergoed, maar dat is toch een ander verhaal. Oh ja, neem je zorgpas mee als je naar Curacao gaat!

10. Maak je mobiele telefoon simlockvrij

Het is aan te raden om op Curacao een lokaal simkaartje aan te schaffen. Zo ben je namelijk altijd bereikbaar en als er wat is kan je direct aan de bel trekken.

Waarom kan dit niet gewoon met je Nederlandse simkaart? Met je gewone simkaart ben je toch ook altijd bereikbaar? Ja, dat klopt, maar je Nederlandse bundel is een stukje duurder dan een lokale bundel.

Je kan aardig wat geld besparen door een lokale simkaart aan te schaffen. Simkaarten zijn bijna bij elke supermarkt en tankstation te koop. Vervolgens kan je een opwaardeercode halen of via de app van de provider een bundel aanschaffen.

Zorg er wel voor dat je in Nederland vast je telefoon simlockvrij maakt, zo ben je direct bereikbaar! De meeste telefoons zijn tegenwoordig al simlockvrij, maar wanneer dit niet het geval is kan je aankloppen bij je provider.

Meer tips stage Curacao?

Hopelijk heb je wat aan dit artikel ‘Tips stage Curacao | Dé 10 onmisbare tips voor een geweldige stage‘. Op de informatiepagina op onze website staan nog veel meer artikelen met algemene tips voor een perfecte stage op Curacao. Lees ze vooral door en doe aan maximale voorbereiding voor één van de mooiere tijden uit je leven!

Mis jij nog tips of heb je bepaalde vragen of wil je gewoon reageren op dit topic. Laat hieronder jou reactie achter!

Tags:

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Tips stage Curacao | Dé 10 onmisbare tips voor een geweldige stage”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!