Stagevergunning

Stage op Curacao

Stagevergunning Curacao ➤ De 10 stappen om jou stagevergunning te bemachtigen ✅ Zie hier het gratis stappenplan ✅

Sinds 1 september 2016 is de procedure veranderd met betrekking tot de aanvraag van de stagevergunning oftewel de verklaring van rechtswege. Ik heb voor jou onderstaand gratis stappenplan gemaakt. By the way, in Curacao refereren ze naar de verklaring van rechtswege en niet de stagevergunning.

Algemene informatie

Nut stagevergunning

Omdat er een aantal stagiaires zijn die geen stagevergunning oftewel een verklaring van rechtswege aanvragen, wil ik je allereerst het nut uitleggen van de stagevergunning, wellicht overbodig maar toch. Als jij geen stagevergunning aanvraagt en/of als er geen stagevergunning verleent wordt, mag jij geen stage lopen op Curacao. Doe je dat toch, dan ben je illegaal op Curacao aan het stage lopen.

Vanaf 2015 heeft de immigratiedienst van Curacao de controle op stagiaires verscherpt. Het is dan ook zeker aan te raden om een stagevergunning aan te vragen, ook al kost het best wel wat geld, namelijk rond € 330,00. Het kost zowel direct als indirect vele malen meer geld als jij je stage opnieuw zou moeten doen. Een stagiair moet al zoveel betalen en daarom kom ik je graag tegemoet. Hierbij een gratis stappenplan om de stagevergunning aan te vragen. Succes ermee, en als je er niet helemaal uitkomt, vraag gerust!

Verblijfplaats op Curacao

Om toelaatbaar te zijn op Curacao heb jij onder andere een verblijfplaats nodig, anders kom jij niet door de douane. Daarnaast moet jij bij stap 5 van dit stappenplan jou verblijfplaats opgeven. Ik raad je daarom aan om alvast te gaan beginnen met het zoeken van geschikte huisvesting, zie het aanbod hier. Hoe eerder jij begint met zoeken, hoe meer keuze er is voor jou!

Feiten toelaatbaarheid, tijdsduur stage en legaliteit

 • Elke Nederlander is toelaatbaar op Curacao met een geldig paspoort en een retourticket van maximaal 6 maanden. De stagevergunning hoeft dus nog niet verleend te zijn, sterker nog de stagevergunning hoeft zelfs nog niet aangevraagd te zijn.
 • Om legaal stage te mogen lopen op Curacao dient de stagevergunning te zijn aangevraagd. Na de aanvraag zal het ongeveer 4 maanden duren voordat de stagevergunning is verleend.
 • Wil je langer op Curacao blijven dan 6 maanden, dan dien jij al wel in het bezit te zijn van de stagevergunning voordat je naar het eiland gaat. Dit betekent dat een aanvraag niet voldoende is, de stagevergunning moet daadwerkelijk verleend zijn. Houd dus rekening met het feit dat een het proces ongeveer 4 maanden duurt voordat de stagevergunning is verleend. Je dient terug te reizen voordat de stagevergunning verloopt.

Nu gaan we het stappenplan volgen. Lees alles aandachtig door, en doe alles stap voor stap. Kom je er niet helemaal uit, vraag gerust!

Stap 1. Aanvragen verklaring omtrent gedrag (VOG)

Om een stagevergunning te kunnen krijgen moet jij een ‘verklaring omtrent gedrag’ (VOG) kunnen overleggen, soms ook wel de verklaring van goed gedrag genoemd. De aanvraag van de VOG kan op verschillende manieren, het kan zelf zo zijn dat jij deze van jou school krijgt, waarbij onderdeel 2 van het aanvraagformulier als is ingevuld door jou stageplaats. Als dit het geval is, dien je verder te gaan bij stap 2.

Heb jij niets van school of van jou stageplaats ontvangen doe dan het volgende:

 • Print dit document uit.
 • Vul onderdeel 1 van dit document in en onderteken het.
 • Kies hoe jij de aanvraag wil doen, via post, e-mail of persoonlijke afspraak (Den Haag) en volg een van onderstaande wijzen.
PostE-mailPersoonlijke afspraak
tijdsduur: Sneltijdsduur: Snellertijdsduur: Snelst
Maak € 24,95 over op NL46ABNA0529375486 ten name van de Gevolmachtigde Minister van Curacao te Den Haag onder vermelding van jou naam en print dit betalingsbewijs uit.Maak € 24,95 over op NL46ABNA0529375486 ten name van de Gevolmachtigde Minister van Curacao te Den Haag onder vermelding van jou naam en bewaar het digitale betaling/overboekingsbewijs.Maak hier afspraak bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curacao.
Maak een kopie van jouw geldig legitimatiebewijsMaak een scan van jouw geldig legitimatiebewijs en een scan van de door jouw ingevulde en ondertekende VOG.Ga naar je afspraak (Prinsegracht 63-65, 2512EX Den Haag), betaal € 24,95 (uitsluitend per pin!) en neem jouw geldig legitimatiebewijs en jouw ingevulde VOG mee.
Verzend de ingevulde en ondertekende VOG, het betalingsbewijs en de kopie van jouw geldig legitimatiebewijs naar Prinsegracht 63-65, 2512 EX te Den Haag.Stuur de ingevulde en ondertekende VOG samen met  de scan van jouw geldig legitimatiebewijs en het digitale betaling/overboekings-bewijs naar ajz@kgmc.nl.

Na de behandeling van jou aanvraag per post of e-mail, krijg jij de VOG per post retour. Heb jij gekozen voor de persoonlijke afspraak, dan heb jij direct het aanvraagformulier voor de VOG retour gekregen. Op dit moment is onderdeel 2 op het aanvraagformulier door het Curacaohuis te Den Haag ingevuld.

Stap 2. Aanvraag verklaring omtrent gedrag indienen

Op dit moment is onderdeel 1 en 2 van het aanvraagformulier VOG ingevuld. Nu kan jij de aanvraag indienen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je moet echter in je achterhoofd houden dat de VOG niet ouder mag zijn dan 3 maanden voor de aanvraag van een stagevergunning op Curacao.

Als je de aanvraag indient, moet jij je melden bij de afdeling burger- en publiekszaken van jouw gemeente. Bij sommige gemeenten moet je hiervoor afspraak maken, maar soms kan je ook gewoon binnenlopen. Als je aanvraag VOG gaat indienen, neem dan het volgende mee:

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Het aanvraagformulier VOG waarbij onderdeel 1 en 2 is ingevuld.
 • € 41,35

Als er in het verleden geen strafbare feiten zijn gepleegd, dient er binnen 4 weken na de aanvraag een beslissing te worden genomen. Als er wel strafbare feiten zijn gepleegd dan ontvang je binnen 8 weken na de aanvraag een beslissing. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, dan wordt beoordeeld in hoeverre deze strafbare feiten een belemmering vormen voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.

Als er een beslissing is gemaakt krijg jij de VOG per post retour. In de praktijk is dit meestal binnen anderhalve week (zonder strafbare feiten). Tijdens de wachttijd op de VOG kan jij gewoon door met de vervolgstappen van dit stappenplan, echter kan je de aanvraag pas definitief maken als jij de VOG digitaal hebt geüpload.

Stap 3. Documenten inscannen

Voordat je dadelijk drie keer naar de printer moet lopen, combineer ik het inscannen van documenten, die nodig zijn in de vervolgstappen. Alle documenten dienen in kleur te worden ingescand en opgeslagen als PDF bestand. Zorg voor goede scans, jij bent hier namelijk verantwoordelijk voor. De immigratiedienst kan je stagevergunning zomaar afwijzen door niet kwalitatieve scans. Voltooi de volgende stappen:

 • Als jij de VOG al retour hebt ontvangen, dien je deze in kleur in te scannen. Als jij deze nog niet retour hebt ontvangen, dien je deze op een later tijdstip te scannen.
 • Je dient ook jou paspoort in kleur in te scannen (als jij deze nog niet op je computer hebt staan natuurlijk).
 • Last but not least, dien jij jou stageovereenkomst óf het bewijs van inschrijving onderwijs instelling wederom in kleur in te scannen. Ga jij voor de stageovereenkomst, zorg dan dat deze is ondertekend door school, het stagebedrijf en jou zelf!

Als jij deze drie documenten hebt ingescand, kan je de printer weer uitzetten, we hebben hem namelijk niet meer nodig!

Stap 4. Account en dossier aanmaken

Vóór 1 september 2016 moesten stagiaires veel papieren verzamelen en met een hele stapel zich melden op Curacao. Dit proces is vergemakkelijkt en vindt grotendeels online plaats. Ga naar deze website en volg deze stappen:

 • Klik op ‘inloggen’ rechtsboven aan de pagina.
 • Klik op de blauwe knop ‘account aanmaken’, en vul de lege velden in en klik op ‘afronden’.
 • Zojuist heb jij een e-mail ontvangen (check je spambox!) en nu kun je jou account te activeren.
 • Nadat je jou account hebt geactiveerd op de website, dien je te klikken op ‘inloggen’ rechtsboven aan de pagina. Vul je e-mailadres en wachtwoord in en klik op ‘log in’.
 • Nu dien je te klikken op de blauwe knop rechts ‘toelating aanvragen’. Er zullen nu een aantal vragen worden gesteld, klik op ‘volgende’.
 • Vul hier in welke situatie op jou van toepassing is. Als ‘gewone’ Nederlandse student is het waarschijnlijk het laatste antwoord ‘geen van bovenstaande’ van toepassing en klik op ‘volgende’.
 • Vul hier in welke situatie op jou van toepassing is. Als ‘gewone’ meerderjarige Nederlandse student is het waarschijnlijk ‘antwoord F’. Ben je minderjarig kies dan ‘antwoord H’. Klik daarna op ‘volgende’.
 • Check even of de uitkomst van de toelatingscheck (boven aan de pagina) aangeeft dat je mogelijk in aanmerking komt voor een Verklaring Van Rechtswege (VVR). Is dit het geval klik op ‘volgende. Is dit niet het geval neem dan even contact met mij op.
 • Vul je voornaam en achternaam in en klik op ‘volgende’. Lees de tekst goed door en klik wederom op ‘volgende’. Nu is er een dossier voor je aangemaakt en bevindt jij je op jou persoonlijke ‘dossier pagina’

 

Stap 5. Registreren persoonsgegevens

Er is een dossier voor jou aangemaakt en nu dien je verschillende gegevens in te vullen en bijlagen te uploaden. Het is geen probleem om op een later moment terug te keren naar jou dossier pagina, jou wijzigingen worden automatisch opgeslagen. Terugkeren naar het dossier kan gewoon door het volgen van de inlogprocedure:

 • Log in op deze pagina (rechtsboven inloggen).
 • Klik op ‘mijn aanvragen’ (linksboven, derde tab).
 • Klik op de de aanvraag gepresenteerd in de blauwe hyperlinks.

We gaan dadelijk beginnen met het invullen van jou persoonlijke gegevens. Om deze stap te voltooien dien jij te beschikken over een verblijfplaats in Curacao. Zoals ik in de algemene informatie van dit stappenplan heb aangegeven is het hebben van een verblijfplaats in Curacao noodzakelijk voor de aanvraag van de stagevergunning en ook om toelaatbaar te zijn op Curacao. Mocht jij nog geen studentenkamer hebben, kan je niet verder met dit stappenplan. Klik hier om het aanbod studentenkamers te bekijken en een kamer te reserveren.

In de vervolgstappen ga ik er van uit dat jij een verblijfplaats hebt gevonden op Curacao. Ook ga ik er van uit dat jij momenteel op jou ‘dossier pagina’ bent (zo niet, volg de bovenstaande inlogprocedure). Voltooi nu de volgende stappen:

 • Klik op ‘registreren persoonsgegevens’, rechts van de pagina onder het kopje ‘aanvraag’.
 • Vul hier al jou gegevens in. Je zult merken dat jij jou verblijf- en postadres moet invoeren wanneer je aankomt bij het kopje ‘adres Curacao’. Dit is zeer waarschijnlijk hetzelfde adres, tenzij jij jou post ergens anders dan je verblijfadres wenst te ontvangen. Vul alleen de straatnaam en het huisnummer in. Bij ‘adres buitenland’ dien je het adres in te vullen van jou Nederlandse woonadres of dat van jou ouders. Heb je alles ingevuld, klik dan op ‘volgende’.
 • Op deze pagina dien jij jou in kleur gescande paspoort te uploaden (PDF bestand) en jou gegevens die op jou paspoort staan in te vullen. Klik daarna op ‘volgende’.

Stap 6. Registreren aanvraaggegevens

Nu gaan we de aanvraaggegevens registreren

 • Klik op ‘registreren aanvraaggegevens’, rechts van de pagina onder het kopje ‘aanvraag’.
 • Heb je nooit eerder een aanvraag voor de VVR gedaan, kies dan voor ‘eerste aanvraag’. Ga je voor de tweede keer stage lopen op Curacao kies dan voor ‘wedertoelating’.
 • Kies als doel van verblijf: ‘Stagiaire (categorie F van artikel 3 lid 1).
 • Vul bij vestiging in wanneer je op Curacao bent aangekomen of aankomt. Als je dit nog niet weet, vul dan niets in.
 • Kopieer onderstaande tekst, plak deze bij ‘motivatie aanvraag’ en wijzig de tekst .
Beste meneer/mevrouw,

Mijn naam is … en ik ben voornemens stage te gaan lopen op Curacao. Mijn stageperiode loopt van …. Tot ….

Met vriendelijke groet,

 • Worstel jezelf door de antecedentenverklaring, door alle vragen goed door te lezen en naar waarheid ‘ja’ of ‘nee’ in te vullen. Machtig de toelatingsorganisatie om informatie over jou te mogen inwinnen door ‘ja’ in te vullen. En geef vervolgens met ‘ja’ aan dat je de aanvraag naar waarheid hebt ingevuld. Klik daarna op ‘volgende’.

Stap 7. Betaling

LET OP: ONLANGS IS DE GIROBANK FAILLIET GEGAAN. GELIEVE GEEN BETALINGEN MEER OVER TE MAKEN NAAR ONDERSTAANDE BANKGEGEVENS. CONTACTEER MIJ AUB VIA WHATSAPP OF MAIL. OP DIT MOMENT BEN IK IN CONTACT MET DE IMMIGRATIEDIENST HOE DIT OPGELOST GAAT WORDEN.

Nu dient de betaling te worden voldaan.

 • Je kan de tekst even doornemen en vervolgens klikken op ‘afronden’. Daarna kan je betalen. Wellicht heb je gelezen dat je 615 ANG dient te betalen. Dit klopt niet! 525 ANG is het correcte bedrag. Dit staat verkeerd geprogrammeerd op de website van de toelatingsorganisatie. Het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curacao geeft ook aan dat 525 het correcte bedrag is, zie hier de prijslijst.
 • Aannemende dat eenieder beschikt over Ideal en/of online geld over kan maken, dien je je in te loggen op de pagina waar je online kan bankieren.
 • Maak een nieuwe betalingsopdracht aan en betaal 525 ANG (ANG = Antiliaanse Gulden) aan het ministerie van Financiën via de Girobank Curacao:

Bank: Girobank Curaçao
Bic/Swiftcode: girccwcu
Rekeningnummer: 1500 059
Te name van / begunstigde: Ministerie van Financien
Extra regel tenaamstelling: Toelatingsorganisatie Curacao
Adres begunstigde: Prinsenstraat 90
Woonplaats begunstigde: Willemstad
Omschrijving: Betaling VVR (‘jou naam en geboortedatum’)
Kies als kostenverdeling: OUR / our cost. Jij als opdrachtgever dient de transactiekosten te betalen.

 • Nadat je betaald hebt, dien je ervoor te zorgen dat je een bewijs krijgt van betaling. Je kan bijvoorbeeld een rekeningafschrift downloaden, zodat dat fungeert als betaalbewijs. Als dit niet lukt kan je een printscreen maken van jou betaling (incl. details) en dit via Paint opslaan als PDF.

Stap 8. Toevoegen betaalbewijs

 • Klik op ‘Toevoegen betaalbewijs’, rechts van de pagina onder het kopje ‘aanvraag’.
 • Vul de ‘Datum storting / overboeking’
 • Vul de ‘SEQ / transactienummer’ Dit nummer kan je terugvinden in de details van de betaling (dus in het online transactieoverzicht van jouw bank)
 • ‘Upload het betaalbewijs’ in PDF en klik op ‘afronden’.

Stap 9. Toevoegen document

 • Klik op ‘Toevoegen document’, rechts van de pagina onder het kopje ‘aanvraag’.
 • Klik daarna op ‘Verklaring omtrent gedrag’ en ‘Stage overeenkomst of bewijs van inschrijving onderwijs instelling’ en klik op ‘volgende’.
 • Upload jou verklaring omtrent gedrag en klik op ‘volgende’. Upload dan jou stage overeenkomst of bewijs van inschrijving onderwijs instelling en klik wederom op ‘volgende’.
 • Klik vervolgens op ‘ja, ik heb alle documenten toegevoegd.’ En klik op ‘afronden’.

Stap 10. Aanvraag indienen en E-mail printen

 • Klik op ‘Aanvraag indienen’, rechts van de pagina onder het kopje ‘aanvraag’.
 • Nadat je de aanvraag hebt ingediend krijg je een e-mail met een bewijs van de aanvraag. Met dit bewijs mag je legaal stage lopen op Curacao! Gefeliciteerd! Print deze e-mail uit en neem het document mee in je handbagage (voor de douane!) als je naar Curacao gaat.
 • Het kan tot 4 maanden duren voordat jij jou definitieve stagevergunning krijgt, doorgaans gebeurt dit binnen 2 á 3 maanden. Je zal dan een mailtje krijgen waarin staat dat je de stagevergunning oftewel verklaring van rechtswege persoonlijk op mag komen halen.
 • Overigens, een stagevergunning is niet het enige wat goed geregeld moet zijn voor een stage op Curacao. Huisvesting heb je als het goed is al. Je hebt echter ook vervoer nodig. Bekijk hier het aanbod op Curaçao.

Dit document is eigendom van EenStageOpCuracao. Alle rechten voorbehouden. Copyright© 2016-2020  van toepassing.

WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?