Tips stage Curacao

Tips stage Curacao

Stage Curacao

Het is uiteraard belangrijk om je stage op Curacao goed voorbereid tegemoet te gaan. Als je nog niet eerder stage hebt gelopen op Curacao, dan moet je dit artikel lezen. Tips stage Curacao, een kort en bondig artikel met de 10 meest belangrijke en cruciale tips voor een geweldige stagetijd op Dushi Korsou!

Tips stage Curacao

Hieronder vind je de belangrijkste tips die jou helpen met een onvergetelijke stage op Curacao

1. Paspoort

Check de geldigheid
Allereerst moet het toch even gezegd worden dat je een paspoort nodig hebt om naar Curacao te gaan en om je stagevergunning aan te vragen. Misschien moet jij je paspoort verlengen, daar gaat natuurlijk nog wel wat tijd overheen. Je paspoort moet ten aller tijde geldig zijn, tot en met je terugreis naar Nederland

2. Cultuur

Verdiep jezelf in Curacao
De cultuur in Curacao verschilt aanzienlijk van de Nederlandse cultuur. Zo moet je bijvoorbeeld véél geduld meenemen vanuit Nederland. Het is handig om je te verdiepen in de cultuur. Zo leer je de do’s en don’ts kennen en kan jij een leuke relatie opbouwen met jouw Curacaose collega’s. Omdat de cultuur heel anders is en tevens een valkuil voor sommige stagiaires is, is er een speciale blog over geschreven. Check it out here!

3. De taal

Leer Papiamento
Op Curacao kan je uit de voeten met Nederlands en Engels. Echter is de officiële taal op Curacao Papiaments, oftewel Papiamento. Papiaments is een mix tussen Portugees, Spaans, Engels en Nederlands. De lokale bevolking hecht er heel veel waarde aan als jij je naast de cultuur ook verdiept in de taal. Tijdens mijn stage heeft de taal juist gefungeerd als barrière verlager! Ik vroeg aan elke Curacaose collega hoe je ‘dit’ of ‘dat’ in het papiaments zegt. De collega’s vonden het geweldig om mij dit te leren en zo raakte ik lekker aan de praat! Naar mijn mening de meest waardevolle tip in dit ‘Tips stage Curacao’ artikel. Je kan cursussen nemen, maar het is veel leuker om de interactie aan te gaan met de collega’s. Neem vooral ook onze les Papiamento even door!

4. Huisvesting en vervoer

Vertrouw niet alles
Curacao trekt jaarlijks 1200 stagiaires. Al deze stagiaires hebben huisvesting en vervoer nodig en zijn genoodzaakt om in Nederland naar een huis en auto te zoeken. Online is niet altijd het veilig omdat je vaak niet weet welke verhuurders betrouwbaar zijn. Je dient de borg (en eerste maand huur) vaak al te voldoen in Nederland en eenmaal aangekomen op Curacao kom je erachter dat je bent opgelicht en heb je geen slaapplek en/of auto! Wij hebben dit dilemma voor je opgelost en alle betrouwbare huisvesting en vervoer op een rijtje gezet. Zoek en reserveer. Wij rekenen geen bemiddelingskosten!

5. Kosten

Zorg voor voldoende middelen
Curacao is niet goedkoop, lees daar alles over in dit artikel. Een tip, eigenlijk een noodzaak is dat je over voldoende geld beschikt in Curacao. Zorg dus dat je spaarrekening gevuld is en eventueel je ouders kunnen bijspringen als dat nodig is.

6. Retourticket

Boek een retourtje
Ook een hele belangrijke tip! Boek een retourticket, anders kom je het eiland niet op. Er zijn verhalen dat een enkeling door de douane is gekomen, maar bij aankomst laat de douane je gewoon een (duur) ticket terug boeken. Boek dus een retourticket, anders kom je niet binnen en wordt ook je stagevergunning niet goedgekeurd. Wat je eventueel wel kan doen is een ticket boeken naar een ander land (Aruba of Bonaire o.i.d), je dient binnen 6 maanden na aankomst te vertrekken.

7. Muggenspray

Koop DEET
Op Curacao zijn er veel irritante muggen, die je vooral ‘s avonds helemaal lek prikken. Er is op Curacao muggenspray te koop, maar dit is relatief duur en daarnaast is muggenspray met DEET veel beter. Koop muggenspray met DEET en je bent de muggen de baas! In mijn stageperiode werd ik echt lekgeprikt! continu 20 muggenbulten op je benen. Was er destijds maar zo’n handig ‘Tips stage Curacao’ artikel!

8. Stagevergunning

Vraag een stagevergunning aan
Als stagiaire moet je een stagevergunning, oftewel een Verklaring Van Rechtswege (VVR) aanvragen. Ongeacht of je veel of weinig aan stagevergoeding krijgt is de vergunning een must. De gehele procedure voor de aanvraag van de stagevergunning is sinds 1 september veranderd en zodoende staat er veel onjuiste informatie op internet. Wij hebben dit proces in een stappenplan samengesteld welke je hier kan bekijken en volgen. Daarnaast moet er gezegd worden dat sinds 2015 de immigratiedienst veel strenger controleert of stagiaires in het bezit zijn van de stagevergunning. Zo niet, wordt je zonder pardon uitgezet en loop jij studievertraging op.

9. Zorgverzekering

Houd je Nederlandse zorgverzekering
Je dient je Nederlandse zorgverzekering te houden, zeg het niet op. Je blijft namelijk officieel studeren in Nederland en daarom moet je hier ook verzekerd blijven. Op Curaçao (én de rest van de wereld overigens) ben jij met de Nederlandse basisverzekering verzekerd voor spoedeisende zorg tot aan een maximum van het Nederlandse tarief. Dit zit in het basispakket, dus het maakt niet uit bij welke verzekeraar jij verzekerd bent. Een niet-spoedeisend huisarts bezoek wordt vaak (!) ook vergoed, maar is toch een ander verhaal. Ohja, neem je zorgpas mee als je naar Curaçao gaat!

10. Mobiele telefoon

Maak hem simlockvrij
Op Curacao zal je een lokaal simkaartje kopen. Zo ben je bereikbaar en als er wat is kan je direct aan de bel trekken. Zorg ervoor dat je in Nederland je telefoon simlockvrij maakt, zo ben je direct bereikbaar!

Hopelijk heb je wat aan dit artikel ‘Tips stage Curacao‘. Op deze website staan nog veel meer artikelen met algemene tips voor een stage op Curacao. Lees ze vooral door en doe aan maximale voorbereiding voor één van de mooiere tijden uit je leven! Mis jij nog tips of heb je bepaalde vragen of wil je gewoon reageren op dit topic. Laat hieronder jou reactie achter!

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Tips stage Curacao”

WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?