Effectief solliciteren voor een buitenlandse stage op Curacao

Effectief solliciteren voor een buitenlandse stage op Curacao

CV - Een Stage Op CuracaoNiets is zo spannend als een stage in het buitenland. Het is niet verwonderlijk dat Curacao een gewilde bestemming is onder studenten. Zon, zee, strand en leuke mensen om je heen? Er zijn maar weinig bestemmingen in de wereld die dat kunnen overtreffen. Solliciteren op afstand doe je zo!

Maar voordat het zover is, moet je eerst een geschikte stageplaats vinden. In dit artikel geeft CVster.nl tips voor hoe je het beste op afstand kunt solliciteren. Aan bod komt onder meer de voorbereiding, het schrijven van een cv en het voeren van een gesprek. Wanneer je deze tips volgt, sleep jij vast die droomstage binnen en kun je aan de slag met andere leuke voorbereidingen!

Wat wil je uit je buitenlandse stage halen?

Ten eerste is het cruciaal om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je in het buitenland stage wilt lopen. Kennismaken met een andere cultuur in een tropisch klimaat is een mooie ervaring op zich, maar ook mogelijk tijdens een vakantie.

Een stage is bedoeld om een blik achter de schermen te krijgen in de richting waar je aan de slag wilt in de toekomst. Het kan dus een waardevol perspectief geven op jouw toekomstige carrière. Het is goed dat je praktijkervaring wilt opdoen, maar zonder concreet doel blijft het vaag.

Schrijf voor jezelf op wat je wilt leren tijdens je stageperiode: welke doelen heb je en hoe ga je ze halen? Zijn er specifieke vragen waarop je antwoord wilt of werkzaamheden waar je echt nieuwsgierig naar bent?

Deze “ik-ga-niet-weg-voordat”-oefening vormt het fundament waarop je jouw stage bouwt. Dit is ook erg handig voor het schrijven van je stageplan, aangezien jouw opleiding een gedegen plan wil ontvangen voordat je toestemming krijgt voor je stage

Hoe solliciteer je voor een stage op Curacao?

Solliciteren op afstand is niet makkelijk, maar zeker mogelijk met onze tips. Inmiddels heb je mogelijk een of meerdere bedrijven voor een stage op Curacao op het oog die aansluiten bij jouw stagedoel(en). Je eerste neiging zal zijn om gelijk te beginnen aan een overtuigende motivatiebrief. Zo niet check dan de openstaande vacatures voor stages op Curacao hier.

Voordat je begint aan je motivatiebrief is het echter verstandig om eerst onderzoek te doen naar je potentiële stagebedrijf. Bekijk de bedrijfswebsite, nieuwsberichten, social media en eventueel wat vorige stagiaires vertellen over hun ervaringen.

Maak van je motivatiebrief geen uitgeschreven versie van je cv. Focus op de redenen waarom je juist bij hen wil werken en onderbouw waarom je goed in het team past. Daarnaast kan je verwijzen naar ontwikkelingen binnen het bedrijf. Zo laat je jouw betrokkenheid en nieuwsgierigheid zien.

Waar moet je op letten bij het maken van je cv?

Hoewel de motivatiebrief onmisbaar is bij een sollicitatie, is een cv maken minstens net zo belangrijk. Vooral bij populaire vacatures hebben recruiters niet altijd de tijd om een brief uitgebreid te lezen. Je bent namelijk niet de enige die ergens wil stagelopen.

Bij het bedrijf op Curacao zullen ze dus je cv snel doornemen om te kijken wat je toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Je kan ervoor kiezen om het in Word te verwerken, maar daarmee spring je er over het algemeen niet uit.

Er zijn op internet diverse websites te vinden waarin je door middel van sjablonen een aantrekkelijk document kan opmaken, zoals met deze handige cv-tool. Probeer je cv opvallend te maken, maar tegelijkertijd professioneel en overzichtelijk.

Kies bij het samenstellen van de inhoud voor werkervaring, opleidingen en vaardigheden die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Daarnaast ben je vrij om extra’s toe te voegen zoals hobby’s of vrijwilligerswerk waarmee je meer van jezelf laat zien. Blijf echter focussen op het belangrijkste en maak een cv niet te lang: 1 A4’tje is meer dan voldoende.

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Het moment is daar: je bent uitgenodigd voor een gesprek. Dit zal hoogstwaarschijnlijk op afstand plaatsvinden aangezien jouw stagebedrijf niet om de hoek ligt. Je krijgt meestal een uitnodiging om deel te nemen aan een meeting via Skype, Teams, Zoom of een ander digitaal platform. Zorg er dus voor dat je deze hebt geïnstalleerd op je computer, tablet of telefoon.

Test het ruim van te voren uit zodat je eventuele problemen opvangt. De eerste indruk is het allerbelangrijkste en je wilt de afspraak niet laten schieten omdat je technische issues hebt. Zoek als het mogelijk is op met wie je het gesprek gaat voeren, bijvoorbeeld via LinkedIn. Zo weet je alvast wie je voor je krijgt.

Bereid daarnaast het gesprek inhoudelijk voor. In welke markt ga je werken en wat zijn de voornaamste ontwikkelingen? Schrijf alvast vragen op die je wilt stellen tijdens het gesprek. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent en je je uitgebreid hebt voorbereid op het sollicitatiegesprek.

Uiteraard zorg je ervoor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Hierbij is het de sleutel om een balans te vinden tussen formeel en informeel. Het is niet verkeerd om te laten zien dat je jong bent, maar laat tegelijk zien dat je de kans die het stagebedrijf je geeft ook serieus neemt.

Een minder voor de hand liggend aspect is jouw achtergrond. Zit je in een rommelige kamer met posters of druk behang? Ben je niet goed zichtbaar op de camera? Dan is het beter om een neutrale, goed verlichte omgeving op te zoeken zodat je gesprekspartner zo min mogelijk afleiding heeft tijdens de sollicitatie.

Hoe stel je je op tijdens het gesprek?

De beste tip die iemand kan geven voor een sollicitatie op afstand, is dat je het gesprek moet behandelen alsof je de contactpersoon persoonlijk ontmoet. Dit betekent dat je op tijd klaar zit en inlogt.

Houd je aantekeningen bij de hand samen met je cv en brief zodat je details eventueel snel kan opzoeken. Zorg er ook voor dat je pen en papier naast je hebt liggen om nieuwe aantekeningen te maken.

Het hoofddoel achter een sollicitatiegesprek is om erachter te komen wie jij bent als persoon en of jij binnen het team past. Probeer daarom echt jezelf te zijn en niet te overdrijven als het gaat over jouw kwaliteiten en interesses. Dit zal alleen maar in je nadeel werken wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat.

Wees verder niet bang om na te denken over antwoorden. Er mag best even een stilte vallen. Dit laat zien dat je het gesprek serieus neemt.

Neem daarnaast de ruimte om vragen te stellen! Niet alleen over de functie en werkzaamheden van jouw stageplek, maar ook over de organisatie en hun doelen. Je laat betrokkenheid zien door vragen te stellen aan je gesprekspartner. Waarom vinden ze het leuk om daar te werken en wat zijn hun ambities? Zo krijg je een mooie blik van binnenuit op de organisatie.

Vraag om hulp

Er is geen kant-en-klare formule om een stage te scoren op Curacao. Een cv en motivatiebrief maken kan uitdagend zijn, zeker als je er niet veel ervaring mee hebt. Wanneer je geen inspiratie hebt of erg zenuwachtig bent, loont het om hulp te vragen.

Oefen het sollicitatiegesprek bijvoorbeeld samen met vrienden, medestudenten of familie en laat hen in de rol van recruiter kruipen. Wees niet bang om feedback te vragen door jouw cv en brief te laten lezen. Dit helpt je alleen maar om je brief of cv nog beter te maken. Of jouw sollicitatie nu succesvol is of niet, je leert jezelf beter kennen tijdens het solliciteren. Dat is een souvenir die je niet in een winkeltje kunt vinden en helpt je weer bij een volgende sollicitatie!

Tags:,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Effectief solliciteren voor een buitenlandse stage op Curacao”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!