WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?

OV-vergoeding aanvragen

OV-vergoeding aanvragen

Stage op Curacao

Als student kan je gebruik maken van het studentenreisproduct, maar als je straks in Curaçao zit heb je daar natuurlijk niks aan. Daarom kan je een speciale ov-vergoeding krijgen voor de periode dat je niet in Nederland bent. Dit is een maandelijkse vergoeding van € 91,62. Een beetje extra geld voor in Curaçao is natuurlijk altijd fijn, dus vraag vooral die ov-vergoeding aan! Wij leggen in deze blog uit hoe je deze OV-vergoeding kunt aanvragen.

Om jou bij het aanvragen van de ov-vergoeding te helpen, hebben wij een stappenplan voor je opgezet. Je kan jouw reisproduct namelijk niet zo maar omzetten naar de ov-vergoeding. Zie hier wat je moet doen:

Stap 1. Invullen van de Verklaring Onderwijsinstelling

Omdat de overheid niet wil dat mensen misbruik van de ov-vergoeding kunnen maken, mag het alleen worden aangevraagd door mensen die naar het buitenland gaan om daar stage te lopen of tijdelijk te studeren. Daarom moet je het formulier Verklaring Onderwijsinstelling laten invullen door jouw school. Dat formulier kan je hier downloaden. Zorg dat je dit ruim op tijd doet. Je moet de ov-vergoeding namelijk 2 maanden voor je vertrek al aanvragen.

Stap 1.1. Zelf invullen van de Verklaring Onderwijsinstelling
Deel 1, 2 en vraag 3.1 van het formulier kan je zelf invullen. Het eerste deel vraagt namelijk naar jouw eigen gegevens, en bij het tweede deel moet de naam en de locatie van jouw school worden ingevuld. Bij vraag 3.1 moet je de datum van jouw stageperiode invullen. Een vraag die voor verwarring kan zorgen is vraag 2.4. Dit is de vraag “Is de student zeevarend?” Hiermee wordt bedoeld of je wel of niet maritiem actief geweest bent, oftewel of je ooit een functie hebt gehad in de zeevaart. Als je zeevarend bent val je namelijk officieel onder de wetten van het land waarin het schip geregistreerd staat, dus dat hoeft niet per se Nederland te zijn, en dus kan het zijn dat je hierdoor geen recht hebt op de ov-vergoeding.

Stap1.2. In laten vullen van de Verklaring Onderwijsinstelling door jouw school
Als jij dit allemaal hebt ingevuld, moet je het formulier aan je school geven om de laatste gegevens in te vullen en een handtekening te zetten. Wie dit kan doen voor je hangt van jouw school af. Dit kan je stagebegeleider zijn of een buitenlandcoördinator, maar het kan ook iemand van de onderwijsadministratie zijn. Vraag dit dus na bij jouw school.

Stap 2. De ov-vergoeding aanvragen bij DUO

Wanneer je het formulier geheel ingevuld terug hebt gekregen van jouw school, moet je het inscannen en opslaan als pdf-bestand. Daarna ga je naar Mijn DUO en log je in. Op Mijn DUO ga je naar het tabblad “Mijn Producten” en klik je “Studiefinanciering” aan. Hier zie je dan aan de rechterkant de titel “Zelf Regelen”, met als tweede optie daaronder “Ov-vergoeding buitenland aanvragen”. Op deze pagina klik je onderin op “start” om je applicatie aan te maken.

Stap 2.1. Personalia
Hier staan jouw gegevens. Deze zullen waarschijnlijk kloppen, maar controleer ze voor de zekerheid toch. Als je dit gedaan heb kan je verder gaan naar stap 2.2.

Stap 2.2. Periode
Hier geef je nog een keer de data van jouw stage periode aan. Daarnaast geef je jou verblijfadres op waar je op Curaçao gaat wonen. Heb je nog geen huisvesting geregeld? Wij hebben hier het aanbod aan kamers voor jouw neergezet. Daarnaast wordt er ook gevraagd of je de post van DUO – als je die normaal op papier opgestuurd krijgt in plaats van digitaal – op je nieuwe adres wilt krijgen of op jouw adres in Nederland. Waarschijnlijk is het handig om hier gewoon Nederland in te vullen.

Stap 2.3. Bijlage
Voeg hier het formulier Verklaring Onderwijsinstelling toe.

Stap 2.4. Overzicht
Controleer voor het versturen van je aanvraag nog een keer of alle gegevens kloppen. Als alles klopt kan je jouw aanvraag versturen.

Stap 3. Studentenreisproduct stopzetten

Als jouw aanvraag eenmaal is goedgekeurd, moet je eerst nog jouw studentenreisproduct opzeggen. Hiervoor moet je naar een ophaalautomaat op het station of bij een ov-servicepunt. Dit kan je uiterlijk de 5e werkdag doen van de maand waarin de ov-vergoeding ingaat, en je mag vanaf de 1e van deze maand het reisproduct ook niet meer gebruiken! Hou hier wel rekening mee, want als je het te laat stopzet of toch nog in deze maand gebruikt kost dat je €97,– per halve maand!

Stap 4. Ov-vergoeding krijgen

Eenmaal aangekomen op Curaçao, zul je per maand € 91,62 aan ov-vergoeding ontvangen. Dit wordt samen met jouw studiefinanciering overgemaakt.

Stap 5. Terug in Nederland weer je reisproduct activeren

Als je klaar bent met jouw stage en je bent weer in Nederland, wil je natuurlijk weer gebruik kunnen maken van het reisproduct. Jou studentenreisproduct staat gewoon voor jouw klaar, en hoef je dus alleen maar naar een ophaalautomaat te gaan om het reisproduct weer te activeren en op jouw ov-chipkaart te laden. En dat is alles!

Het aanvragen van je ov-vergoeding stelt dus eigenlijk niet zoveel voor, als je maar weet wat je moet doen. Het is dus voornamelijk belangrijk dat je alles invult, controleert, en op de deadlines let.

Nog wat laatste dingetjes:

Langer verblijf
Loopt jouw stage op Curaçao uit en blijf je dus langer dan gepland? Dan kan je de ov-vergoeding verlengen. Je begint dan weer gewoon bij stap 1 van dit stappenplan. Het enige wat je nu anders moet invullen is natuurlijk de periode van jouw verblijf op Curaçao.

Korter verblijf
Ga je eerder terug naar huis dan gepland? Dit kan je makkelijk online aangeven. Ga weer naar “Studiefinanciering” in Mijn DUO, en klik op “Wijzig” achter het studentenreisproduct, of vul het formulier Wijzigen Studentenreisproduct in dat je hier kan downloaden.

Niet op stage
Gaat je stage helaas niet door? Ook dan kan je de ov-vergoeding weer wijzigen in het studentenreisproduct door het te veranderen in Mijn DUO of door het formulier Wijzigen Studentenreisproduct in te vullen.

Was dit artikel nuttig, of ben je zelf nog ergens tegen aan gelopen tijdens het aanvragen van de ov-vergoeding? Laat het ons in weten in de reacties.

Reacties

2 thoughts on “OV-vergoeding aanvragen

 1. D. Tan

  Ideaal dit overzicht! Had ik alleen eerder moeten lezen, ik heb daarstraks mijn reisproduct geactiveerd vanaf 1 Oktober, ik reis alleen terug naar Nederland in November. Is het nog mogelijk om dit om te keren? Of hoe moet ik nu verder? De volgende maand mijn reisproduct weer uitzetten voor de maand oktober?
  Alvast bedankt voor de moeite.

  1 jaar ago Beantwoorden

  1

  1. Dion Rozema

   Fijn dat je wat aan de informatie hebt :)! Als ik het goed begrijp wil je nog voor oktober de OV-vergoeding ontvangen, echter heb je zojuist het reisproduct geactiveerd vanaf 1 oktober? Als ik jou was zou ik DUO even bellen, zij kunnen dan de aanvraag annuleren. Je kan DUO bereiken op: 050-599 77 55, en vanuit het buitenland op: +31 50 599 77 55. Hopelijk heb je hier wat aan.

   1 jaar ago Beantwoorden

   1

Plaats een reactie