OV-vergoeding aanvragen? | In 5 stappen de vergoeding ontvangen

OV-vergoeding aanvragen? | In 5 stappen de vergoeding ontvangen

ov-vergoeding aanvragen stage Curacao

Wist je dat je een ov-vergoeding aan kan vragen als je op Curacao zit? Als student kan je gebruik maken van het studentenreisproduct, maar als je straks in Curacao zit heb je daar natuurlijk niks aan. Daarom kan je een speciale ov-vergoeding aanvragen voor de periode dat je niet in Nederland bent.

De ov-vergoeding is een maandelijkse vergoeding van €98,72. Een beetje extra geld voor in Curacao is natuurlijk altijd fijn! Wij leggen in deze blog uit hoe je deze vergoeding kunt aanvragen.

De ov-vergoeding aanvragen: hoe doe ik dat?

Om jou bij het aanvragen van de ov-vergoeding te helpen, hebben wij een stappenplan voor je opgezet. Je kan jouw reisproduct namelijk niet zo maar omzetten naar de ov-vergoeding. Zie hier wat je moet doen:

Stap 1: Invullen van het formulier OV-vergoeding Aanvragen

De overheid wil niet dat mensen misbruik van de ov-vergoeding kunnen maken. Daarom mag de vergoeding alleen worden aangevraagd door mensen die naar het buitenland gaan om daar stage te lopen of tijdelijk te studeren. Om de vergoeding te kunnen krijgen moet je het kopje Verklaring Onderwijsinstelling van het formulier Aanvraag OV-vergoeding Buitenland laten invullen door jouw school.

Het formulier Aanvraag OV-vergoeding Buitenland kan je downloaden op de website van DUO. Ga vervolgens naar jouw studiecoördinator of buitenlandcoördinator om het deel Verklaring Onderwijsinstelling in te laten vullen. Zorg dat je dit ruim op tijd doet! Je moet de ov-vergoeding namelijk 2 maanden voor je vertrek al aanvragen.

Stap 1.1: Zelf invullen van de Aanvraag OV-vergoeding Buitenland

ov-vergoeding aanvragen stage CuracaoDeel 1, 2 en de eerste vragen van deel 3 van het formulier kan je zelf invullen. Ook vragen 5, 6, 7, 8 en 9. Het eerste deel vraagt namelijk naar jouw eigen gegevens. Bij het tweede deel geef je vervolgens aan in welke periode je de ov-vergoeding wilt ontvangen.

Vervolgens geef je bij deel 5 en 6 je nieuwe adres en woonsituatie door. Deel 7 vraagt naar het adres waarop je post wilt ontvangen. Bij deel 8 geef je het rekeningnummer door waarop je de ov-vergoeding wilt ontvangen, en bij deel 9 moet je het formulier ondertekenen.

Bij vraag 3 moet je vervolgens de gegevens van de onderwijsinstelling invullen. Hier staat bij dat dit ingevuld dient te worden door de onderwijsinstelling zelf, maar soms wordt er vanuit je school aangegeven dat je dit deel zelf in moet vullen. Vraag dit dus even na.

Een vraag die voor verwarring kan zorgen is vraag 3.4. Dit is de vraag “Is de student zeevarend?” Hiermee wordt bedoeld of je wel of niet maritiem actief geweest bent, oftewel of je ooit een functie hebt gehad in de zeevaart. Als je zeevarend bent val je namelijk officieel onder de wetten van het land waarin het schip geregistreerd staat. Dat hoeft niet per se Nederland te zijn. Hierdoor kan het zijn dat je hierdoor geen recht hebt op de ov-vergoeding.

Stap 1.2: In laten vullen van de Verklaring Onderwijsinstelling door jouw school

Als jij dit allemaal hebt ingevuld, moet je het formulier aan je school geven om de laatste gegevens in te vullen en een handtekening te zetten. Het gaat hierbij om delen 3 en 4. Hierbij is de ondertekening van deel 4 het belangrijkst, gezien je deel 3 eventueel ook zelf in zou kunnen vullen.

Wie het formulier kan invullen en ondertekenen hangt van jouw school af. Dit kan jouw stagebegeleider zijn, de studiecoördinator of een buitenlandcoördinator, maar het kan ook iemand van de onderwijsadministratie zijn. Vraag dit dus na bij jouw school.

Lever het formulier op tijd in bij de desbetreffende persoon! Je weet nooit hoelang het duurt. Het kan zijn dat je het formulier dezelfde dag nog terug kan krijgen, maar soms duurt het wat langer. Zorg ook dat je een extra kopie thuis hebt liggen.

Stap 2: De ov-vergoeding aanvragen bij DUO

Stage op CuracaoWanneer je het formulier geheel ingevuld terug hebt gekregen van jouw school, moet je het inscannen en opslaan als pdf-bestand. Daarna ga je naar Mijn DUO en log je in.

Op Mijn DUO ga je naar het tabblad “Mijn Producten” en klik je “Studiefinanciering” aan. Hieronder zie je het kopje “Reisvoorziening”. Daar klik je op “Wijzigen.” Hier kan je de huidige status van je reisvoorziening, het studentenreisproduct, wijzigen naar een vergoeding voor in het buitenland.

Stap 2.1: Personalia

Hier staan jouw gegevens. Deze zullen waarschijnlijk kloppen, maar controleer ze voor de zekerheid toch. Als je dit gedaan hebt kan je verder gaan naar stap 2.2.

Stap 2.2: Periode

Hier geef je nog een keer de data van jouw stageperiode aan. Daarnaast geef je het verblijfadres op waar je op Curaçao gaat wonen. Heb je nog geen huisvesting geregeld? Wij hebben hier het aanbod aan kamers op Curacao voor jou neergezet.

Heb je moeite met een goede studentenwoning kiezen? Geen probleem! Ik kan je helpen. Aan de hand van jouw wensen, eisen en budget kunnen we samen kijken naar wat de beste studentenwoning voor jou is. Neem direct contact op en ontvang vandaag nog een reactie!

Ja, geef mij GRATIS huisvesting advies voor mijn stage op Curacao!

Verder wordt er ook gevraagd of je de post van DUO – als je die normaal op papier opgestuurd krijgt in plaats van digitaal – op je nieuwe adres wilt krijgen of op jouw adres in Nederland. Waarschijnlijk is het handig om hier gewoon Nederland in te vullen.

Stap 2.3: Bijlage

Voeg hier het formulier Verklaring Onderwijsinstelling toe.

Stap 2.4: Overzicht

Controleer voor het versturen van je aanvraag nog een keer of alle gegevens kloppen. Als alles klopt kan je jouw aanvraag versturen.

Stap 3: Studentenreisproduct stopzetten

Als jouw aanvraag eenmaal is goedgekeurd, moet je eerst nog jouw studentenreisproduct opzeggen. Dit kan helaas niet online. Hiervoor moet je naar een ophaalautomaat op het station of bij een ov-servicepunt. Kies na het scannen van jouw ov-chipkaart voor “Stopzetten producten” en dan voor “Studentenreisproduct.” Let er op dat je op “Akkoord” klikt!

Het stopzetten kan je uiterlijk de 5e werkdag doen van de maand waarin de ov-vergoeding ingaat. Vanaf de 1e van deze maand mag je het reisproduct ook niet meer gebruiken! Hou hier wel rekening mee, want als je het te laat stopzet of toch nog in deze maand gebruikt kost dat je €97,– per halve maand!

Stap 4: Ov-vergoeding krijgen

ov-vergoeding ontvangen stage CuracaoEenmaal aangekomen op Curaçao, zul je per maand € 98,72 aan ov-vergoeding ontvangen. Dit gaat natuurlijk in vanaf de datum die je bij de aanvraag hebt doorgegeven. De ov-vergoeding wordt samen met jouw studiefinanciering overgemaakt.

Hou er rekening mee dat je de ov-vergoeding krijgt zolang je recht hebt op het studentenreisproduct! Wanneer je dus langer over je studie hebt gedaan of eerst een andere studie hebt gevolgd kan het zijn dat je op gegeven moment geen recht meer hebt op het studentenreisproduct. Vanaf dit moment zal je dan ook geen ov-vergoeding meer ontvangen.

Stap 5: Terug in Nederland weer je reisproduct activeren

Als je klaar bent met jouw stage en je bent weer in Nederland, wil je natuurlijk weer gebruik kunnen maken van het reisproduct. Jouw studentenreisproduct staat gewoon voor jou klaar zolang je daar recht op hebt. Het is dus niet nodig om deze eerst weer online aan te vragen. Je hoeft alleen maar naar een ophaalautomaat te gaan om het reisproduct weer te activeren en op jouw ov-chipkaart te laden. Dat is alles!

Uiteindelijk stelt het aanvragen van je ov-vergoeding dus eigenlijk niet zoveel voor. Je moet vooral gewoon weten wat je moet doen. Het is dus voornamelijk belangrijk dat je alles invult, controleert, en op de deadlines let.

Nog wat laatste dingetjes

Het kan zijn dat jouw situatie verandert en dat je daardoor ook jouw aanvraag voor ov-vergoeding aan moet passen. Lees hier wat je dan moet doen.

Langer verblijf

Loopt jouw stage op Curacao uit en blijf je dus langer dan gepland? Dan kan je de ov-vergoeding verlengen. Je begint dan weer gewoon bij stap 1 van dit stappenplan. Het enige wat je nu anders moet invullen is natuurlijk de periode van jouw verblijf op Curacao.

Korter verblijf

Ga je eerder terug naar huis dan gepland? Dit kan je makkelijk online aangeven. Ga weer naar “Studiefinanciering” in Mijn DUO, en klik op “Wijzig” achter het studentenreisproduct, of vul het formulier Wijzigen Studentenreisproduct in dat je op de website van DUO kan downloaden.

Niet op stage

Gaat je stage helaas niet door? Ook dan kan je de ov-vergoeding weer wijzigen in het studentenreisproduct door het te veranderen in Mijn DUO of door het formulier Wijzigen Studentenreisproduct in te vullen.

Was dit artikel nuttig, of ben je zelf nog ergens tegen aan gelopen tijdens het aanvragen van de ov-vergoeding? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

2 thoughts on “OV-vergoeding aanvragen? | In 5 stappen de vergoeding ontvangen

 1. D. Tan

  Ideaal dit overzicht! Had ik alleen eerder moeten lezen, ik heb daarstraks mijn reisproduct geactiveerd vanaf 1 Oktober, ik reis alleen terug naar Nederland in November. Is het nog mogelijk om dit om te keren? Of hoe moet ik nu verder? De volgende maand mijn reisproduct weer uitzetten voor de maand oktober?
  Alvast bedankt voor de moeite.

  6 jaar ago Beantwoorden

  1

  1. Dion Rozema

   Fijn dat je wat aan de informatie hebt :)! Als ik het goed begrijp wil je nog voor oktober de OV-vergoeding ontvangen, echter heb je zojuist het reisproduct geactiveerd vanaf 1 oktober? Als ik jou was zou ik DUO even bellen, zij kunnen dan de aanvraag annuleren. Je kan DUO bereiken op: 050-599 77 55, en vanuit het buitenland op: +31 50 599 77 55. Hopelijk heb je hier wat aan.

   6 jaar ago Beantwoorden

   1

Plaats een reactie

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!