WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?

Goed verzekerd tijdens je stage op Curacao

Goed verzekerd tijdens je stage op Curacao

stage op curacaoEén van de dingen waar je naar dient te kijken als je naar Curacao vertrekt, is je Nederlandse zorgverzekering. Wanneer jij voor je stage op Curacao zit kan het zo zijn dat je hier geen recht meer op hebt. Hoe dit precies zit en wanneer  jouw Nederlandse zorgverzekering vervalt als je naar Curacao gaat, leggen we uit in dit artikel.

Kan je de Nederlandse zorgverzekering behouden tijdens je stage op Curacao? 

In Nederland heb je een ziektekostenverzekeringsplicht, maar wanneer je naar het buitenland gaat kan deze plicht vervallen. Dat houdt in dat je dus niet meer verzekerd bent. Alles hangt af van de situatie waarin jij je in het buitenland bevindt. Een belangrijk aspect is of je geld gaat verdienen in het buitenland. Als toerist op Curacao die van zijn/haar vakantie aan het genieten is, is gewoon verzekerd. Ook als je bijvoorbeeld alleen tijdelijk in het buitenland studeert en daar niet van plan bent een bijbaantje te zoeken, blijft verzekerd.

Wanneer je wel geld verdient dan ligt dat anders. In principe word jij dan gezien als economisch actief in het buitenland. Hierbij hangt het vervolgens weer af van het land waar je stage loopt, de duur van de stage en de hoogte van een eventuele vergoeding. Voor een stage op Curacao geldt dat het land van je stage buiten de EU, EER en de verdragslanden valt waarmee Nederland afspraken heeft over de medische zorg. In dit geval zegt de SVB, de Sociale Verzekereringsbank, dat je niet verzekerd bent als je langer dan drie maanden werkzaamheden uitvoert in dit land. Belangrijk is wel of je Nederlands minimumloon inclusief onkostenvergoedingen en andere vergoedingen ontvangt.

Voor je stage op Curacao krijg je over het algemeen een stagevergoeding en verdien je op deze manier dus geld. Als je maar voor een korte periode stage loopt, voor bijvoorbeeld zes weken of twee maanden, is er niets aan de hand. Op het moment dat je langer dan drie maanden stage gaat lopen op Curacao moet je bekijken of jij nog in aanmerking komt voor de zorgverzekering in Nederland. Dit kan je het beste doen door jouw zorgverzekering te benaderen over jouw situatie en neem vooral ook gelijk direct contact op met de SVB. Sommige zorgverzekeringen zullen bij een kleine vergoeding denken dat je onder ‘betaald werk’ valt en zeggen dat je je zorgverzekering op moet zeggen. De SVB kan kijken of jouw situatie onder stage valt of dat het volgens alle regelgevingen eerder als werk gezien zal worden.

Mogelijke stagesituaties

Hieronder vind je een paar mogelijke situaties.

Situatie 1: Je ontvangt voor je stage alleen een onkostenvergoeding. Dit houdt in dat de financiële vergoeding die je krijgt gebaseerd is op de daadwerkelijk gemaakte kosten, die door het stagebedrijf als onkosten kunnen worden opgegeven. Wanneer dit het geval is wordt je door de overheid gezien als een student en ben je dus nog steeds verzekeringsplichtig. Je kan (lees: moet) dan dus gewoon je Nederlandse zorgverzekering behouden.

Hier is echter nog een uitzondering op, een situatie 1B zullen we maar zeggen: Je ontvangt alleen een onkostenvergoeding voor je stage maar je bent al ouder dan 30 jaar. Wanneer je deze leeftijdsgrens gepasseerd bent, vervallen helaas alle gemakken en zal je alsnog je zorgverzekering in Nederland op moeten zeggen.

Situatie 2: Je ontvangt voor je stage een reële vergoeding. Je hebt dan een arbeidsovereenkomst en zal loonbelasting moeten betalen, waardoor je als economisch actief gezien wordt. Met andere woorden, je krijgt een vergoeding die vaak ter grootte zal zijn van het minimumloon. De stage wordt in dit geval eerder als werk aangezien. Wanneer dit het geval is zal je de Nederlandse zorgverzekering moeten opzeggen.

Situatie 3: Je ontvangt voor je stage een reële vergoeding, maar je loopt stage bij een Nederlandse werkgever die alleen maar op Curacao gepositioneerd is of daar een branche heeft. Het bedrijf valt dan nog steeds onder de Nederlandse regelgeving, waardoor jij als het ware nog ‘binnen’ Nederland blijft werken en je stagevergoeding voor de wet vanuit Nederland ontvant. Hierdoor kan je dan ook gewoon gebruik blijven maken van je Nederlandse zorgverzekering.

Wat betekent dit voor jou?

Laten we er even van uit gaan dat je langer dan drie maanden op Curacao stage zal gaan lopen. Op dit moment moet je dus gaan kijken of je nog binnen de Nederlandse zorgverzekeringsplicht blijft vallen. Hierbij moet je na gaan wat voor stagevergoeding je zal krijgen. Gaat het alleen om een onkostenvergoeding of een vergoeding waarbij je geen arbeidsovereenkomst afsluit? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken en kan je je verzekering gewoon aanhouden.

Krijg je een andere financiële vergoeding voor je stage dan alleen een onkostenvergoeding? Dan hangt het dus af hoe hoog deze vergoeding is en wat voor overeenkomst je hebt afgesloten. Heb je met je stageplek een arbeidsovereenkomst afgesloten? Moet je loonheffing betalen? Wanneer dit zo is wordt je stage dus als werk gezien en kom je buiten de Nederlandse zortgverzekeringsplicht te vallen.

Wat moet je doen?

Om er zeker van te zijn dat jij jouw zorgverzekering mag houden kan je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekering. Geef hierbij gelijk aan hoe lang jij op Curacao stage zal gaan lopen en hoe hoog de vergoeding zal zijn die je zal ontvangen. Neem ook contact op met de SVB met dezelfde vraag. Er wordt aangeraden om dit ruim een week voor vertrek naar Curacao te doen via het formulier “Onderzoek verzekering Wlz”. Je kunt dit formulier vinden nadat je met je DigiD bent ingelogd op de website van de SVB. Zij zullen aangeven wat jij met je verzekering moet doen.

Hoe zit het met de zorgtoeslag?

Wanneer je in Nederland onder de zorgverzekeringsplicht valt heb je ook recht op de zorgtoeslag. Maar wanneer je voor je stage op Curacao zit en je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt, betekent dat ook dat je het recht op de zorgtoeslag verliest. Je moet zelf je zorgtoeslag stopzetten. Dit kan je doen op de site van de belastingdienst.

Terug in Nederland

Heb je je Nederlandse zorgverzekering op moeten zeggen? Op het moment dat je klaar bent met je stage op Curacao en je weer terug gaat naar Nederland val je weer onder de Nederlandse verzekeringsplicht en moet je dus opnieuw je zorgverzekering aanvragen. Dit kan je zonder problemen doen, want de Nederlandse verzekeringen mogen nieuw afgesloten verzekeringen niet weigeren. Wanneer je weer een verzekering in Nederland hebt, heb je ook weer recht op zorgtoeslag en kan je deze dus ook weer opnieuw aanvragen.

Hoe zit het met de reisverzekering?

Het afsluiten van een reisverzekering is handig, zodat je goed gedekt bent voor het verlies van waardevolle spullen, schade aan je accommodatie of auto en extra medische hulp. Het is echter niet mogelijk om een standaard reisverzekering af te sluiten wanneer je niet in Nederland bent ingeschreven.

Moet je je dan gelijk bij allemaal verzekeringen inschrijven op Curacao? Het is een optie om een zorgverzekering of een inboedelverzekering op Curacao af te sluiten, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een globetrotterverzekering aanvragen. In de meeste gevallen krijg je dan een volledige medische dekking in het buitenland en deze verzekeringen zijn voor langere periodes tot vaak wel twee jaar geldig. Kijk maar eens naar de globetrotterservice van Allianz.

Een andere optie is het afsluiten van een gespecialiseerde verzekering. Een voorbeeld hiervan is de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering. Deze verzekering is speciaal samengesteld voor studenten en stagiaires die naar het buitenland gaan maar geen recht meer hebben op een Nederlandse verzekering.

Het is allemaal dus best wel ingewikkeld, maar het belangrijk is om goed verzekerd te zijn tijdens je stage op Curacao. Ga hier dus zeker voor zitten samen met een familielid of vriend. Vergeet ook niet te kijken wat er volgens je stageovereenkomst is verzekerd. Soms ligt alle verantwoordelijk voor het regelen van een verzekering bij jou, maar het kan ook zo zijn dat je onderwijsinstelling zelf een verzekering regelt voor tijdens je stage.

Tags:

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Goed verzekerd tijdens je stage op Curacao”