Stage verzekering | Dít moet je weten voor je stage op Curacao

Stage verzekering | Dít moet je weten voor je stage op Curacao

Stage verzekering Curacao

Voor je naar Curacao vertrekt moet je even je Nederlandse zorgverzekering controleren. Je hebt gewoon voor je stage een verzekering nodig. Natuurlijk moet je altijd voor je op reis gaat even naar je verzekeringen kijken, maar het kan zijn dat wanneer jij je stage op Curacao gaat doen je geen recht meer hebt op je Nederlandse verzekering.

Hoe het precies zit met verzekering is enigszins ingewikkeld. Ook is het een hoop uitzoekwerk. Daarom hebben wij voor jou vast beschreven hoe het precies zit met jouw Nederlandse verzekeringen wanneer je naar Curacao gaat.

Kan ik voor mijn stage de verzekering behouden?

In Nederland heb je een ziektekostenverzekeringsplicht. Dat houdt in dat je verplicht een basiszorgverzekering moet hebben. Wanneer je naar het buitenland gaat kan deze plicht echter komen te vervallen. Je bent dan dus niet meer verzekerd.

Of je zorgverzekering komt te vervallen hangt van de situatie af waarin jij je in het buitenland bevindt. Hierbij is een belangrijk aspect of je geld gaat verdienen. Als toerist die op Curacao van een vakantie aan het genieten is ben je dus gewoon verzekerd. Wanneer je voor een tijdje in het buitenland gaat studeren en daar niet van plan bent een bijbaantje te zoeken blijf je ook verzekerd.

Wanneer je wel geld gaat verdienen verandert de situatie echter. Jij wordt dan in principe als economisch actief in het buitenland gezien. Vervolgens hangt de vraag dan af van het land waar je stage loopt, de duur van de stage en de hoogte van een eventuele vergoeding.

De Nederlandse zorgverzekering bij een stage op Curacao

vlag CuracaoVoor een stage op Curacao geldt het land van je stage buiten de EU, EER en de andere verdragslanden valt waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt over de medische zorg. Je bent volgens de SVB in dit geval niet verzekerd wanneer je langer dan 3 maanden werkzaamheden uitvoert in dit land. Hierbij is het wel belangrijk of je wel of je een Nederlands minimumloon inclusief onkostenvergoedingen en andere vergoedingen ontvangt.

Voor je stage op Curacao krijg je over het algemeen een stagevergoeding. Op deze manier verdien je dus geld. Wanneer je maar voor een korte periode stage loopt, bijvoorbeeld voor 6 weken of 2 maanden, is er niets aan de hand. Op het moment dat je langer dan 3 maanden stage gaat lopen moet je bekijken of jij nog wel in aanmerking komt voor de zorgverzekering in Nederland.

Het controleren kan je het beste doen door jouw zorgverzekering te benaderen over jouw situatie. Neem vooral ook gelijk direct contact op met de SVB. Sommige zorgverzekeringen zullen bij een kleine vergoeding denken dat je onder “betaald werk” valt en zeggen dan dat je jouw zorgverzekering op moet zeggen. De SVB kan echter precies kijken of jouw situatie onder stage valt of dat het volgens alle regelgevingen eerder als werk gezien zal worden.

Mogelijke stagesituaties op Curacao

vergoeding op CuracaoAangezien het per situatie kan verschillen of je nog in aanmerking komt voor de Nederlandse zorgverzekering of niet hebben we de mogelijke situaties voor je op een rijtje gezet. In deze situaties gaan we ervan uit dat jij langer dan 3 maanden stage gaat lopen op Curacao. Pas dan zal je mogelijk voor je stage je verzekering op moeten zeggen.

Situatie 1:

Je ontvangt voor je stage alleen een onkostenvergoeding. Dit houdt in dat de financiële vergoeding die je krijgt gebaseerd is op de daadwerkelijk gemaakte kosten die door het stagebedrijf als onkosten kunnen worden opgegeven.

Wanneer dit het geval is word je door de overheid gezien als een student. Je bent dus nog steeds verzekeringsplichtig. Je kan (lees: moet) dan dus gewoon je Nederlandse zorgverzekering behouden.

Hier is echter nog een uitzondering op, een situatie 1B zullen we maar zeggen: Je ontvangt alleen een onkostenvergoeding voor je stage maar je bent al ouder dan 30 jaar. Wanneer je deze leeftijdsgrens gepasseerd bent, vervallen helaas alle gemakken en zal je alsnog je zorgverzekering in Nederland op moeten zeggen.

Situatie 2:

Je ontvangt voor je stage een reële vergoeding. Je hebt dan een arbeidsovereenkomst en zal loonbelasting moeten betalen, waardoor je als economisch actief gezien wordt. Met andere woorden, je krijgt een vergoeding die vaak ter grootte zal zijn van het minimumloon.

De stage wordt in dit geval eerder als werk aangezien. Wanneer dit het geval is zal je de Nederlandse zorgverzekering moeten opzeggen.

Situatie 3:

Je ontvangt voor je stage een reële vergoeding, maar je loopt stage bij een Nederlandse werkgever die alleen maar op Curacao gepositioneerd is of daar een branche heeft. Het bedrijf valt dan nog steeds onder de Nederlandse regelgeving. Hierdoor blijf jij als het ware nog ‘binnen’ Nederland werken.

De stagevergoeding die je krijgt ontvang je voor de wet vanuit Nederland. Hierdoor kan je dan ook gewoon gebruik blijven maken van je Nederlandse zorgverzekering.

Hoe controleer je of je tijdens jouw stage je verzekering mag houden?

Stage op CuracaoOm er zeker van te zijn dat jij jouw zorgverzekering mag houden kan je het beste contact opnemen met jouw zorgverzekering. Geef hierbij gelijk aan hoe lang jij op Curacao stage zal gaan lopen. Vertel de zorgverzekering ook hoe hoog de vergoeding zal zijn die je zal ontvangen voor je stage.

Neem ook contact op met de SVB met dezelfde vraag. Er wordt aangeraden om dit ruim een week voor vertrek naar Curacao te doen via het formulier “Onderzoek verzekering Wlz”. Je kunt dit formulier vinden nadat je met je DigiD bent ingelogd op de website van de SVB. Zij zullen aangeven wat jij met je verzekering moet doen.

Hoe zit het met de zorgtoeslag?

Wanneer je in Nederland onder de zorgverzekeringsplicht valt heb je ook recht op de zorgtoeslag. Wanneer de zorgverzekeringsplicht komt te vervallen doordat jij langer dan 3 maanden op Curacao bent en een reële financiering voor je stage krijgt komt helaas ook het recht op de zorgtoeslag te vervallen.

De zorgtoeslag verlies je niet automatisch, maar moet je zelf stopzetten. Dit kan je doen op de website van de Belastingdienst. Log in op Mijn toeslagen en klik bij “Wijziging doorgeven” op “Toeslag stoppen.” Vervolgens dien je nog op “Zorgtoeslag” te klikken en hier akkoord mee te gaan. Je dient de zorgtoeslag binnen 4 weken na de verandering in je situatie (dus wanneer je naar Curacao gaat) stop te zetten.

Na je stage je verzekering opnieuw aanvragen

Heb je jouw Nederlandse zorgverzekering op moeten zeggen? Op het moment dat je klaar bent met je stage op Curacao en je weer teruggaat naar Nederland val je weer onder de Nederlandse verzekeringsplicht. Je moet dan dus opnieuw je zorgverzekering aanvragen.

In principe kan je zonder problemen een nieuwe verzekering aansluiten. De Nederlandse verzekeringsmaatschappijen mogen nieuw afgesloten verzekeringen niet weigeren. Het is dus niet zo dat je tot het einde van het jaar moet wachten voor je de verzekering af kan sluiten.

Wanneer je weer een zorgverzekering in Nederland hebt, heb je ook weer recht op zorgtoeslag. Je kan deze dus ook weer opnieuw aanvragen. Dit doe je ook weer op Mijn toeslagen.

Voor je stage een reisverzekering afsluiten

goed voorbereid stage CuracaoHet afsluiten van een reisverzekering is altijd handig. Zo ben je goed gedekt voor het verlies van waardevolle spullen, schade aan je accommodatie of auto en extra medische hulp. Het is echter niet mogelijk om een standaard reisverzekering af te sluiten wanneer je niet in Nederland bent ingeschreven. We hebben een apart artikel geschreven over het wel of niet inschrijven op Curacao.

Het is een optie om een zorgverzekering of een inboedelverzekering op Curacao af te sluiten, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een speciale stageverzekering aanvragen. In de meeste gevallen krijg je dan een volledige medische dekking in het buitenland, naast heel veel andere voordelen. Deze verzekeringen zijn geldig voor langere periodes.

Wil jij weten welke stageverzekeringen goed bij jou passen stuur dan even een appje. Zodoende kan ik je op weg helpen en ga jij goed verzekerd op stage! Uiteraard zoals huisvesting, vervoer en vergunning is ook hierin advies geheel gratis.

Welke stageverzekeringen zijn er en welke passen bij mij?

 

Meer tips voor je stage op Curacao

Het is allemaal dus best wel ingewikkeld. Het is wel echt belangrijk om goed verzekerd te zijn tijdens je stage op Curacao. Ga dus zeker even met een familielid of vriend zitten en kijk samen goed of jij tijdens jouw stage je verzekering mag houden.

Vergeet ook niet te kijken wat er volgens je stageovereenkomst is verzekerd. Soms ligt alle verantwoordelijk voor het regelen van een verzekering bij jou, maar het kan ook zo zijn dat je onderwijsinstelling zelf een verzekering regelt voor tijdens je stage.

We hebben nog veel meer tips voor jouw stage op Curacao. Lees daarom zeker onze andere artikelen door voor je vertrekt. We hebben daarnaast ook een handige PDF met meer tips die je helpen bij de voorbereiding van je stage. Deze kan je GRATIS aanvragen. Stuur mij direct een bericht en je ontvangt de tips vandaag nog.

Ja, ik ontvang graag de GRATIS PDF met meer tips voor mijn stage op Curacao!
Tags:,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Stage verzekering | Dít moet je weten voor je stage op Curacao”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!