Inschrijven op Curaçao tijdens je stage

Inschrijven op Curaçao tijdens je stage

Op het moment dat je voor langere tijd op Curacao verblijft zal je je moeten uitschrijven uit Nederland en inschrijven op Curacao. Ga je voor een periode korter dan zes maanden, dan hoeft dit waarschijnlijk niet. Dit is de vuistregel, maar hier zitten wel wat mitsen en maar-en aan.

Het is heel belangrijk om te weten of je je wel of niet moet inschrijven. Schrijf je je niet in, terwijl dit wel zou moeten dan ben je eigenlijk illegaal! Lees daarom dit artikel goed door, zodat je weet wat je te wachten staat.

Inschrijven op Curacao?

De regel op Curacao is dat je er maximaal zes maanden per kalenderjaar mag verblijven als toerist, dus zonder je in te schrijven. Ben je dus eerder in het jaar al drie maanden op Curacao geweest, dan mag je later dat jaar nog maar drie maanden op Curacao verblijven zonder je in te schrijven. In theorie zou je echter in totaal twaalf maanden op Curacao kunnen verblijven zonder je in te schrijven, zes maanden in het ene kalenderjaar (dus van 1 juli tot 31 december) en zes in het daaropvolgende jaar (dus van 1 januari tot 30 juni). Dit is dan wel echt alleen hoe het in theorie zou kunnen, want in de realiteit gaat dit eigenlijk niet vanwege de Nederlandse regels, daarover dadelijk meer.

Als je in eerste instantie jezelf niet inschrijft en je blijft toch langer dan zes maanden, bijvoorbeeld doordat je stage uitloopt of omdat je langer wilt blijven, dan dien je aan het eind van die zes maanden jezelf toch in te schrijven. Doe je dat niet, dan ben je na zes maanden illegaal op Curacao en dit zou eventueel problemen kunnen veroorzaken. Als je vervolgens vertrekt uit Curacao laten ze je natuurlijk gewoon gaan, maar er is een kans dat je daarna voor een bepaalde tijd niet meer het eiland op mag.

Je hoeft je trouwens niet in te schrijven om op Curacao stage te mogen lopen. Daar heb je alleen de Verklaring van Rechtswege (stagevergunning) voor nodig. Je kan dus gewoon zes maanden op Curacao stage lopen zonder je in te schrijven. Voor de stagevergunning verwijs ik je graag naar dit stappenplan.

Uitschrijven uit Nederland?

Als je in Nederland ingeschreven blijft dan is de regel dat je maximaal acht maanden binnen twaalf aaneengesloten maanden in het buitenland mag verblijven zonder je uit te schrijven. Ben je net terug van drie maanden in het buitenland? Dan mag je in de komende negen maanden nog maar vijf maanden weg zonder je uit te schrijven. Dit houdt dus ook in dat als je besluit om zes maanden in het ene kalenderjaar op Curacao te verblijven en vervolgens in het nieuwe kalenderjaar weer een paar maanden, dat je toch na acht maanden op Curacao je moet uitschrijven uit Nederland en inschrijven op Curacao.

Wat komt er bij kijken?

Het in- en uitschrijven is eigenlijk een hoop gedoe. Het uitschrijven in Nederland is vaak het probleem niet: dat is tegenwoordig binnen vijf minuten via de website van de gemeente te regelen. Het inschrijven daarentegen, daar komt wat meer bij kijken. Zo dien je voor vertrek al alle documenten in Nederland te regelen die je bij het inschrijven op Curaçao moet kunnen laten zien (o.a. Verklaring Omtrent Gedrag en de Verklaring van Rechtswege, kopie geboorteakte, een uittreksel van burgerlijke stand, en het bewijs van uitschrijving uit Nederland). Binnen vijf dagen na aankomst moet je dan langs bij Publieke Zaken/Kranshi om je in te schrijven. Houd er rekening mee dat het vaak zo’n 3 maanden duurt voordat de Verklaring van Rechtswege is toegekend!

Op het moment dat je je uitschrijft uit Nederland moet je er ook rekening mee houden dat hiermee je zorgverzekering vervalt en je op Curacao vervolgens een zorgverzekering moet regelen. Daarbij vervalt ook je zorgtoeslag, dus je zal die maandelijkse inkomsten niet meer hebben.

Daarnaast kan het allemaal erg onduidelijk zijn, onder andere doordat de overheid van Curacao soms verwarring kan veroorzaken door onduidelijke regels. Het is echt iets waar je even goed over na moet denken of je het de moeite waard vindt.

Als je dus voor <6 maanden stage gaat lopen in Curacao en je er niet veel langer verwacht te verblijven hoef je je dus niet uit te schrijven. Pas als je van plan bent langer te gaan, of verwacht dat je langer dan gepland op Curacao zou kunnen zitten, zou je het serieus moeten gaan overwegen om je op Curacao in te schrijven.

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Inschrijven op Curaçao tijdens je stage”

WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?