Inschrijven op Curacao tijdens je stage? | Dit moet je weten!

Inschrijven op Curacao tijdens je stage? | Dit moet je weten!

Moet je je inschrijven op Curacao wanneer je stage gaat lopen op het eiland? De vuistregel is dat wanneer je voor een periode korter dan 6 maanden op Curacao verblijft het waarschijnlijk niet hoeft. Verblijf je voor je stage op Curacao voor langere tijd op het eiland, dan zal je je wel moeten inschrijven. Er zitten echter wat kanttekeningen aan de regel.

Het is echt heel belangrijk om te weten of je je wel of niet in moet schrijven. Wanneer je dit niet doet terwijl je dat wel zou moeten doen ben je eigenlijk illegaal! We leggen de regels duidelijk voor je uit in dit artikel.

Moet ik mij inschrijven op Curacao voor mijn stage?

De regel op Curacao is dat je er maximaal 180 dagen, dus 6 maanden per kalenderjaar mag verblijven als toerist. Dit is dus zonder je in te schrijven. Ben je eerder in het jaar al 3 maanden op Curacao geweest, bijvoorbeeld voor een vakantie, dan mag je later dat jaar nog maximaal 3 maanden op het eiland verblijven zonder je in te schrijven.

In theorie zou je in totaal 12 maanden op Curacao kunnen verblijven zonder je in te schrijven. Je verblijft dan 6 maanden in het ene kalenderjaar, dus van 1 juli tot 31 december. Vervolgens blijf je nog 6 maanden in het daaropvolgende jaar, van 1 januari tot 30 juni. In realiteit is dit echter niet mogelijk in verband met de Nederlandse regels.

Als je in eerste instantie jezelf niet inschrijft en je blijft toch langer dan 6 maanden dan dien je aan het eind van die 6 maanden toch jezelf in te schrijven. Dit kan het geval zijn doordat bijvoorbeeld je stage op Curacao uitloopt of omdat je langer wilt blijven. Wanneer je dit niet doet ben je na een verblijf van 6 maanden illegaal op Curacao.

Wanneer je illegaal bent op het eiland zou dit voor problemen kunnen zorgen. Natuurlijk laten ze je gewoon gaan wanneer je vervolgens toch uit Curacao vertrekt. Er is echter wel een kans dat je daarna voor een bepaalde tijd niet meer het eiland op mag. Ook zou je mogelijk een boete kunnen krijgen.

Stage op Curacao lopen mogelijk zonder inschrijven

Stage op CuracaoOm je stage op Curacao te kunnen lopen hoef je je in principe niet in te schrijven. Normaal gesproken zal jouw stage niet langer dan een half jaar duren. Je hoeft je pas in te schrijven als je er langer dan dat verblijft. Je kan dus gewoon 6 maanden op Curacao stagelopen zonder je in te schrijven.

Er zijn echter wel een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Om stage te kunnen lopen heb je bijvoorbeeld wel de Verklaring van Rechtswege (stagevergunning) nodig. Deze moet je hebben om legaal stage te mogen lopen op het eiland. Je kan hier een stappenplan vinden voor het aanvragen van een stagevergunning.

Hoe zit het met het uitschrijven uit Nederland?

Volgens de regels van Curacao zou je technisch gezien in totaal 12 maanden op het eiland kunnen verblijven zonder je in te schrijven. De regels om in Nederland ingeschreven te blijven zijn echter anders. In de praktijk is een verblijf van 12 maanden dan ook niet mogelijk.

Als je in Nederland ingeschreven blijft is de regel dat je maximaal 8 maanden binnen 12 aaneengesloten maanden in het buitenland mag verblijven zonder je uit te schrijven. De 8 maanden buiten Nederland hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Ben je net terug van een vakantie van 3 maanden in het buitenland? Dan mag je in de komende 9 maanden dus nog maar 5 maanden weg zonder je uit te schrijven. Hou hier dus rekening mee wanneer je naast je stage op Curacao ook nog een lange vakantie wil boeken dit jaar.

Langer dan 6 maanden voor je stage op Curacao

Stage op CuracaoWaarschijnlijk zal je niet langer dan 6 maanden op Curacao verblijven voor je stage. Je kan dus zonder zorgen over het in- en uitschrijven je stage lopen. Wanneer je toch besluit om langer te blijven zal je echter nog eens goed naar de regels van beide landen moeten kijken.

De Nederlandse regels hebben dus gevolgen wanneer je besluit om 6 maanden in het ene kalenderjaar op Curacao te verblijven en vervolgens in het nieuwe kalenderjaar nog een paar maanden. Na 8 maanden op Curacao zal je je toch echt moeten uitschrijven uit Nederland en inschrijven op Curacao.

Zonder inschrijven zou je dus volgens het eerdere voorbeeld van 1 juli tot 31 december in het ene jaar en vervolgens van 1 januari tot 28 (of 29) februari in het volgende jaar op Curacao kunnen verblijven.

Wat komt er bij het in- en uitschrijven kijken?

Een reden om te zorgen dat je niet langer dan 8 maanden op Curacao verblijft is dat het in- en uitschrijven eigenlijk een hoop gedoe is. Het uitschrijven uit Nederland is daarbij vaak het probleem niet. Tegenwoordig kan je dat binnen 5 minuten via de website van de gemeente regelen.

Daarentegen komt er bij het inschrijven veel meer kijken. Zo dien je voor vertrek al alle documenten die je bij het inschrijven op Curacao moet kunnen laten zien in Nederland te regelen. Denk hierbij aan onder andere de Verklaring Omtrent Gedrag en de Verklaring van Rechtswege, een kopie van je geboorteakte, een uittreksel van je burgerlijke stand, en het bewijs van uitschrijving uit Nederland.

Op Curacao dien je vervolgens binnen 5 dagen na aankomst langs te gaan bij Publieke Zaken/Kranshi om je in te schrijven. Hou er hierbij rekening mee dat het vaak zo’n 3 maanden duurt voordat de Verklaring van Rechtswege is toegekend! Vraag deze dus op tijd aan.

Andere zaken waar je rekening mee moet houden

inschrijven op CuracaoOp het moment dat je je uitschrijft uit Nederland moet je er ook rekening mee houden dat hiermee je zorgverzekering vervalt en je op Curacao vervolgens een zorgverzekering moet regelen. Ook dit is vaak wat uitzoekwerk. Daarbij vervalt ook je zorgtoeslag, dus je zal die maandelijkse inkomsten niet meer hebben.

Daarnaast kan het allemaal erg onduidelijk zijn. Dit komt onder andere doordat de overheid van Curacao soms verwarring kan veroorzaken door onduidelijke regels. Het uitschrijven uit Nederland en het inschrijven op Curacao is dan ook echt iets waar je even goed over na moet denken of je het de moeite waard vindt.

Inschrijven op Curacao voor je stage niet nodig

Uiteindelijk geldt dus dat wanneer je voor minder dan 6 maanden voor je stage op Curacao bent en je niet verwacht langer dan een half jaar te verblijven hoef je je dus ook niet uit te schrijven uit Nederland. Pas als je van plan bent langer te gaan zou je het serieus moeten gaan overwegen om je op Curacao in te schrijven. Ook wanneer je verwacht dat je langer dan gepland op Curacao zou kunnen zitten moet je er over na gaan denken.

Wil je nog meer tips ontvangen die je écht moet weten voor je naar Curacao reist? We hebben een gratis PDF met tips die je met de voorbereidingen voor jouw stage kunnen helpen. Neem direct contact op en ontvang vandaag nog meer tips!

Ja, ik ontvang graag de GRATIS PDF met meer tips voor mijn stage op Curacao!
Tags:, ,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Inschrijven op Curacao tijdens je stage? | Dit moet je weten!”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!