Het Papiaments op Curacao | Deze 21 basiswoorden moet je echt weten

Het Papiaments op Curacao | Deze 21 basiswoorden moet je echt weten

stage curacao

Op Curacao worden verschillende talen gesproken. Zo kan je goed uit de weg met Nederlands en Engels. Daarnaast wordt er echter ook veel Papiaments op Curacao gesproken. Deze taal is ontstaan in de tijd van de slavernij en is eigenlijk een mix van verschillende talen.

Als jij als stagiair je een beetje verdiept in het Papiaments wordt dat ontzettend gewaardeerd door de bewoners. Het is leuk om gesprekjes te voeren in een andere taal. We hebben daarom een aantal basiswoordjes voor je opgeschreven die je straks op Curacao goed kan gebruiken.

Het Papiaments op Curacao: waarom een paar woorden leren voor je stage?

Natuurlijk kan jij op Curacao ook goed uit de voeten met Nederlands en Engels. Daarnaast kan het goed van pas komen als je Spaans spreekt. Toch is het een goed idee om een beetje Papiaments te kunnen spreken, al zijn het maar een aantal simpele zinnetjes. Het is nou eenmaal een belangrijke taal op het eiland.

Het Papiaments op Curacao is ontstaan als een taal van de slaven. Uit de verschillende talen die de slaven om zich heen hoorden ontwikkelden zij een nieuwe taal. Zo zijn er invloeden van Engels, Nederlands, Spaans en Portugees, maar ook van verschillende Afrikaanse talen terug te zien.

Het wordt op prijs gesteld als jij je openstelt voor het Papiaments. Het kan dan ook erg helpen om met anderen in contact te komen. Wanneer jij (oprecht) geïnteresseerd bent in de taal laat je zien dat jij je aanpast, en dat wordt gewaardeerd. Zo ga je een leuke tijd tegemoet op jouw stageplek!

Daarom hebben we voor jou een lesje Papiaments gemaakt. Zo kan je in ieder geval een aantal standaard zinnetjes en woorden spreken tijdens je stage op Curacao. Zo kunnen ze goed van pas komen op je stage zelf, maar ook wanneer je boodschappen gaat doen of uitgaat.

Een lesje Papiaments voor je stage

Stage op CuracaoOf je nu stage loopt in de marketing, de horeca, rechten of iets heel anders, er zijn een aantal dingen die je gewoon moet weten. Zo is het handig als je weet hoe je iemand moet begroeten. Als jij bijvoorbeeld iemand welkom wilt heten zeg je bonbini. Daarnaast wordt ‘hallo’ niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je ‘dag’ wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.

Verder zou je nog contento di mira bo kunnen zeggen als je iemand begroet, ofwel ‘leuk je te zien’. Als je wilt vragen hoe het met iemand gaat zet je con ta bai. Mocht iemand dit aan jou vragen dan kun je antwoorden: bon (goed), hopi bon (heel goed), of mi ta bon (met mij gaat het goed). Dan zou je nog kunnen vragen hoe het met de ander gaat door I señor/señora te zeggen.

Natuurlijk wil je ook beleefd zijn tijdens je stage. Om iemand te bedanken zeg je danki of zelfs masha danki. Als je iemand wat wilt vragen zeg je van tevoren of aan het einde van je zin por fabor, wat alsjeblieft betekent. ‘Graag gedaan’ of ‘geen dank’ is di nada in het Papiaments. Als je iemand netjes aan wilt spreken zeg je tegen een meneer menér, sir of señor, en tegen een vrouw yufrow (juffrouw) of señora (mevrouw).

Oh, en natuurlijk ook wel handig om te weten: si is ‘ja’ en no is ‘nee’.

Woordenlijst Papiaments

Om het bovenstaande nog even op een rijtje te zetten:

Welkom – Bonbini
Goedemorgen – Bondia
Goedemiddag – Bontardi
Goedenavond – Bonochi
Dag – Ayo
Fijne dag gewenst – Pasa un bon dia
Leuk je te zien – Contento di mira bo
Hoe gaat het? – Con ta bai?
Goed – Bon
Heel goed – Hopi bon
Met mij gaat het goed – Mi ta bon
En met jou/u?  – I señor/señora?
Dankjewel – Danki
Hartstikke bedankt – Masha Danki
Alsjeblieft  – Por fabor
Graag gedaan/geen dank – Di nada
Meneer – Menér/sir/señor
Juffrouw – Yufrow
Mevrouw  – Señora
Ja – Si
Nee – No

Als je deze woorden en zinnetjes kent heb je in ieder geval vast een basis in de taal. Zo kan jij gasten verwelkomen of ’s ochtends een gesprekje beginnen met je stagebegeleider. Tijdens het winkelen of uitgaan kom je hiermee ook al verder.

Meer tips voor je stage op Curacao

Stage op CuracaoHet Papiaments bestaat natuurlijk uit veel meer woorden dan hier beschreven in dit artikel. Wij raden dan ook zeker aan om je nog een beetje verder te verdiepen. Begin al voor dat je naar Curacao vertrekt voor je stage. Ga eenmaal daar ook door met leren en maak gebruik van de Curacaose bevolking. Zij vinden het alleen maar leuk als jij interesse toont in hun cultuur en de taal.

Heb jij een woord of zin die in deze les Papiaments op Curacao behandeld moet worden en wil jij jouw kennis van Papiamento met andere (toekomstige) stagiaires delen? Misschien weet jij wel een paar zinnetjes die heel handig zijn voor iemand die in een bepaalde sector stage gaat lopen.

Heb jij tijdens je stage een bepaald woord of zin zo vaak gehoord waarvan mensen echt moeten weten voor ze beginnen aan hun stage. Laat het weten in een reactie!

Wil je nog meer tips om je voor te bereiden op je stage op Curacao? We hebben nog veel meer handige artikelen voor je geschreven. Ook hebben we een handige PDF voor je opgesteld met tips die je echt moet weten voor je vertrekt. Neem direct contact op en ontvang vandaag nog de gratis PDF!

Ja, ik ontvang graag de GRATIS PDF met meer tips voor mijn stage op Curacao!
Tags:, , ,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Het Papiaments op Curacao | Deze 21 basiswoorden moet je echt weten”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!