Cultuur van Curacao | Deze 5 dingen moet je weten

Cultuur van Curacao | Deze 5 dingen moet je weten

stage op curacao

De cultuur van Curacao veranderd behoorlijk met onze eigen cultuur. Het is dan ook eigenlijk een smeltkroes van vele verschillende culturen. Ondanks dat het Nederlandse verleden veel invloeden heeft achter gelaten is er ook een behoorlijke Afro-Caribische invloed te zien in de cultuur van Curacao.

Als stagiair kan je de cultuurverschillen tegenkomen, als je bijvoorbeeld op je stage bent, maar ook als je een keertje uit gaat of het eiland gaat verkennen. Daarom hebben we hier 5 dingen voor je opgeschreven zodat jij weet wat je kan verwachten van de cultuur van Curacao.

Hoe zit de cultuur van Curacao in elkaar?

 1. De gastvrije cultuur van Curacao

Iets wat je gelijk bij aankomst op Curacao zal merken is hoe gastvrij de bewoners van het eiland zijn. Je krijgt van iedereen een grote glimlach en een warm onthaal. Het zou dus zeker zo kunnen zijn dat je op straat wordt aangesproken om gewoon even gezellig te kletsen, of dat je wordt uitgenodigd voor een drankje.

Daarnaast zijn Curacaoënaars vaak erg open naar iedereen. Een gesprek met een wildvreemde aan de bar hoeft dan ook niet over koetjes en kalfjes gaan. Mensen zijn altijd geïnteresseerd en vinden een praatje alleen maar gezellig. Je zal zo dan ook snel contact kunnen krijgen met je collega’s

 1. Poko poko mentaliteit

Stage op CuracaoIn Nederland zijn we best wel gehaast. Alles moet zo snel mogelijk. Als het even niet zo snel gaat als dat we zouden willen, raken de meeste mensen direct geïrriteerd. Vergeet dat gehaaste tempo maar als je op Curacao zit. ‘Haast’ bestaat hier niet en alles gaat lekker op het gemak.

Zelfs een afspraak staat niet vast. Als je bij een instantie een afspraak maakt kom je alsnog in de rij te staan. Als iemand iets moet komen installeren of repareren geldt die afspraak van maandagochtend eigenlijk voor de gehele dag.

Daarnaast zorgt het warme klimaat van Curacao er wel voor dat je geen haast kan hebben. Daar is het nou eenmaal veel te warm voor. Dus poko poko, oftewel rustig rustig!

 1. De Papiamento-taal

De meeste mensen op Curacao spreken gewoon Nederlands. Het is namelijk 1 van de 3 officiële talen. Engels is ook een taal die veelvuldig gesproken wordt. Als derde officiële taal wordt het Papiaments veel gesproken op Curacao.

Net als heel veel andere dingen op Curacao is het Papiaments beïnvloedt door vele andere culturen. De taal is ontstaan uit het Portugees tijdens de tijd van de slavernij. Daarna is het in aanraking is geweest met andere talen zoals het Engels, Spaans, en Nederlands. Tegenwoordig is het voornamelijk een mix tussen deze 4 talen.

Omdat het zo’n grote taal is op Curacao stellen de bewoners het zeker op prijs als je een paar woorden kent. Ga lekker Papiaments kletsen met je collega’s. Zij waarderen dat enorm en je komt in contact met je collega’s die jouw stagetijd kunnen maken of breken! We hebben een lesje Papiaments voor je gemaakt met 21 basiswoorden en -zinnetjes die je echt moet weten.

 1. Religie en spiritualiteit

Sint Willibrordus kerkHet grootste deel van de lokale bevolking op Curacao is rooms-katholiek. Daarnaast zijn er ook een klein aantal moslims, protestanten en joden. Op het eiland zijn dan ook een aantal kerken en andere gebedshuizen te vinden.

Daarnaast is de cultuur van Curacao ook enigszins beïnvloedt door natuurgodsdiensten. Deze brua, zoals deze spirituele praktijken worden genoemd, zijn net als het Papiaments ontstaan op de plantages, waar de culturen en religies van verschillende volken samenkwamen. De benaming komt van het Spaanse woord voor heks, ‘bruja’, en magie, geesten en voodoo zijn dan ook belangrijk in de brua. De invloeden van brua zijn tegenwoordig niet altijd meer goed te zien, maar komen onder ander terug in bijgeloof en de kunsten.

 1. Muziekaal Curacao

Carnaval op CuracaoDe muziek moet ook zeker even gemeld worden, want dit is zeer belangrijk voor de cultuur van Curacao. De muziek die je op Curacao hoort is ook weer beïnvloedt door vele culturen, maar voornamelijk de Afrikanen hebben een grote invloed gehad op de muziek. De meeste muziek is dan ook ontstaan op de plantages.

Enkele muziekstijlen zijn bijvoorbeeld de Tambú, ofwel de Curacao Blues, en de Tumba, de muziek die je hoort tijdens Carnavalsoptochten. Je hebt ook de Seú, de muziek die oorpronkelijk gemaakt werd tijdens de oogstfeesten op Curacao.

Omdat de muziek een groot onderdeel is van de cultuur van Curacao zijn er ook veel grote festivals. Carnaval is hiervan natuurlijk de grootste. Voor de grootste carnavalsfestiviteiten wordt bijvoorbeeld het Tumbafestival gehouden, waarbij het carnavalslied gekozen wordt.

Lees meer over Curacao

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die onder de cultuur van Curacao vallen, maar bovenstaande zijn een aantal zaken die jij als stagiair waarschijnlijk tegen zou kunnen komen tijdens je stageperiode.

Ben jij zelf nog culturele dingen tegengekomen die hier niet beschreven staan maar die toekomstige stagiaires echt zouden moeten weten voor ze naar Curacao gaan? Laat het dan weten in een reactie!

We hebben nog veel meer tips en informatie over Curacao in onze blogs geschreven. Ben je je aan het voorbereiden voor je stage? Dan hebben we ook nog een handig en GRATIS PDF voor je met tips voor je stage op Curacao. Stuur me direct een berichtje en je ontvangt vandaag nog een reactie!

Ja, ik ontvang graag de GRATIS PDF met meer tips voor mijn stage op Curacao!
Tags:,

Reacties

2 thoughts on “Cultuur van Curacao | Deze 5 dingen moet je weten

 1. Prin vess

  Ik vraag mij af waar jij de informatie vandaan haalt dat de cultuur van Curaçao beïnvloedt wordt door natuurgodsdiensten. Ik woon al mijn hele leven op het eiland en nooit van deze godsdienst gehoord.
  Ik hoor het graag van je.

  5 jaar ago Beantwoorden

  6

  1. Dion Rozema

   Dag Prin Vess,

   Dank voor je bericht. Een natuurgodsdienst is geen goddienst op zich, zoals vele verschillende religies in de huidige samenleving. Een natuurgodsdienst is een religie die in gaat op natuurverschijnselen zoals bliksem, regen, zon en dergelijke. De invloed van een natuurgodsdienst was vroeger in de wereld wel veel sterker dan nu.

   5 jaar ago Beantwoorden

   3

Plaats een reactie

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!