WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?

De cultuur van Curacao

De cultuur van Curacao

stage op curacaoEenmaal op Curacao zal je merken dat de cultuur best wel verschilt van onze cultuur. De cultuur is eigenlijk een smeltkroes van vele verschillende culturen. Ondanks dat het Nederlandse verleden veel invloeden heeft achter gelaten is er ook een behoorlijke Afro-Caribische invloed te zien in de cultuur van Curacao.

Als stagiair kan je de cultuurverschillen tegenkomen, als je bijvoorbeeld op je stage bent, maar ook als je een keertje uit gaat of het eiland gaat verkennen. Daarom hebben we hier een aantal dingen voor je opgeschreven zodat jij weet wat je kan verwachten van de cultuur van Curacao.

De gastvrije cultuur van Curacao

De bevolking van Curacao is erg gastvrij en vriendelijk. Je krijgt van iedereen een grote glimlach en een warm onthaal. Het zou dus zeker zo kunnen zijn dat je op straat wordt aangesproken gewoon om even gezellig te kletsen of dat je wordt uitgenodigd voor een drankje. Daarnaast zijn Curaçaoënaars vaak erg open naar iedereen.

Poko poko mentaliteit

In Nederland zijn we best wel gehaast. Alles moet zo snel mogelijk en als het even niet zo snel gaat als dat we zouden willen, raken we direct geïrriteerd. Vergeet dat gehaaste tempo maar als je op Curacao zit. ‘Haast’ bestaat hier niet en alles gaat lekker op het gemak. Zelfs een afspraak staat niet vast. Als je bij een instantie een afspraak maakt kom je alsnog in de rij te staan. Als er iets geïnstalleerd of gemaakt moet worden dan geldt die afspraak van maandagochtend eigenlijk voor de gehele dag.

Daarnaast zorgt het warme klimaat van Curacao er wel voor dat je geen haast kan hebben. Daar is het nou eenmaal veel te warm voor. Dus poko poko, oftewel rustig rustig!

De Papiamento-taal

De meeste mensen op Curacao kunnen Nederlands, want dat is één van de drie officiële talen. Engels is ook een taal die veelvuldig gesproken wordt. Als derde officiële taal is er Papiamento wat het meest gesproken wordt op Curacao. Net als heel veel andere dingen op Curacao is Papiamento beïnvloedt door vele andere culturen. De taal is ontstaan uit het Portugees tijdens de tijd van de slavernij. Daarna is het in aanraking is geweest met andere talen zoals het Engels, Spaans, en Nederlands. Tegenwoordig is het voornamelijk een mix tussen deze vier talen. Omdat het zo’n grote taal is op Curacao wordt het zeker op prijs gesteld als je een paar woorden kent. Ga lekker Papiaments kletsen met je collega’s. Zij waarderen dat enorm en je komt in contact met je collega’s die jouw stagetijd kunnen maken of breken!

Vast een beetje papiaments oefenen? Check onze les Papiamento!

Religie en spiritualiteit

Een groot deel van de lokale bevolking op Curacao is rooms-katholiek, maar er zijn ook een klein aantal moslims, protestanten en joden. Daarnaast is de cultuur van Curacao ook beïnvloedt door natuurgodsdiensten. In deze godsdiensten zijn geesten en voodoo belangrijk en dit merk je dan ook in de spiritualiteit van het eiland. Daarnaast heeft religie ook andere dingen beïnvloedt, zoals kunst en muziek.

Muziekaal Curacao

De muziek moet ook zeker even gemeld worden, want dit is zeer belangrijk voor de cultuur van Curacao. De muziek die je op Curacao hoort is ook weer beïnvloedt door vele culturen, maar voornamelijk de afrikanen hebben een grote invloed gehad op de muziek. Zo zijn muziekstijlen als de Tambú, ofwel de Curacao Blues, de Tumba, de muziek die je hoort tijdens Carnavalsoptochten. Je hebt ook de Seú, de muziek van de oogstfeesten op Curacao. Omdat de muziek een groot onderdeel is van de cultuur van Curacao zijn er ook veel grote festivals, waarvan Carnaval de grootste is.

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die onder de cultuur van Curacao vallen, maar bovenstaande zijn een aantal zaken die jij als stagiair waarschijnlijk tegen zou kunnen komen tijdens je stageperiode.

Ben jij zelf nog culturele dingen tegengekomen die hier niet beschreven staan maar die toekomstige stagiaires echt zouden moeten weten voor ze naar Curacao gaan? Laat het dan weten in een reactie!

Tags:,

Reacties

2 thoughts on “De cultuur van Curacao

 1. Prin vess

  Ik vraag mij af waar jij de informatie vandaan haalt dat de cultuur van Curaçao beïnvloedt wordt door natuurgodsdiensten. Ik woon al mijn hele leven op het eiland en nooit van deze godsdienst gehoord.
  Ik hoor het graag van je.

  7 maanden ago Beantwoorden

  1. Dion Rozema

   Dag Prin Vess,

   Dank voor je bericht. Een natuurgodsdienst is geen goddienst op zich, zoals vele verschillende religies in de huidige samenleving. Een natuurgodsdienst is een religie die in gaat op natuurverschijnselen zoals bliksem, regen, zon en dergelijke. De invloed van een natuurgodsdienst was vroeger in de wereld wel veel sterker dan nu.

   7 maanden ago Beantwoorden

   0

Plaats een reactie