WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?

Zo werkt het Pagatinu systeem

Zo werkt het Pagatinu systeem

Stage Curaçao​Als jij op zoek bent naar jouw verblijfplaats voor tijdens je stage zal je de term vast en zeker tegen zijn gekomen: pagatinu. Aangezien dit niet iets is waar wij in Nederland gebruik van maken zal je je af kunnen vragen wat dit precies is. Hier zullen wij uitleggen wat het Pagatinu systeem precies is.

Het Pagatinu systeem is een pre paid elektriciteitssysteem, waarbij je vooraf een tegoed moet kopen om gebruik te kunnen maken van elektriciteit. Veel studentenhuizen laten de studenten op deze manier voor het energieverbruik betalen.

Waarom het Pagatinu systeem

Het Pagatinu systeem is voor verhuurders een erg handig systeem, omdat ze de elektriciteit door de huurder zelf laten regelen. Hierdoor komen zij niet met eventuele onbetaalde rekeningen te zitten. Aan de andere kant is het een erg fijn systeem voor de huurder zelf, omdat je met het Pagatinu systeem goed in de gaten moet houden wat je verbruikt. Als het tegoed namelijk op is zal de stroomlevering ook direct stoppen! Zo ga je dus eigenlijk veel bewuster met stroom om.

Hoe werkt het Pagatinu systeem

Eigenlijk is het Pagatinu systeem vergelijkbaar met een prepaid telefoonkaart. Je koopt een tegoed bij een verkooppunt voor een bepaald bedrag, en vervolgens krijg je een bonnetje mee met een code. Deze code moet worden ingetoetst op het pagatinu kastje. Als je dit gedaan hebt zal je voor het bedrag dat je gekocht hebt elektriciteit kunnen gebruiken.

Je moet echter wel opletten dat als je een tegoed gaat halen je de code van het Pagatinu kastje in jouw woning meeneemt. Deze code moet je namelijk doorgeven op het moment dat je tegoed koopt. Je kunt deze code op het kastje achterhalen door een andere code in te vullen. Als je een wit kastje hebt zal de code #4# zijn, en bij een grijs kastje is dat #100#.

Gebruik van het Pagatinu systeem

Hoogstwaarschijnlijk zal jij straks tijdens je stage op Curaçao gebruik moeten maken van het Pagatinu systeem. De maandelijkse kosten hiervan zijn afhankelijk van met hoeveel andere studenten jij in een woning zit en hoeveel elektrische apparaten iedereen gebruikt. Voor een kamer in een studentenhuis met gedeelde faciliteiten kan je ongeveeer 75,- ANG per persoon per maand verwachten.

Handig is om met je huisgenoten af te spreken dat iedereen elke maand een vast bedrag haalt. Daarnaast zal je moeten blijven controleren hoeveel KW (kilowatt) er nog op staat. Dit zou je bijvoorbeeld de eerste paar dagen dagelijks kunnen doen zodat je kan uitrekenen wat er ongeveer per dag wordt verbruikt, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Ook moet je opletten welke elektrische apparaten allemaal stroom gebruiken. Bepaalde apparaten, zoals je koelkast, zullen continue stroom verbruiken, maar je telefoon of laptop zou je bijvoorbeeld geheel op kunnen laden wanneer dit nodig is en op het moment dat deze weer op 100 % staan de opladers gelijk uit het stopcontact halen zodat ze niet onnodig stroom blijven trekken. Ook zou je, als er een wasmachine en droger in de woning aanwezig zijn, gezamenlijk de was kunnen doen zodat er niet steeds kleine wasjes gedraaid worden, en de was bijvoorbeeld buiten laten drogen in plaats van de droger te gebruiken. Met het weer op Curaçao kan je was in een half uur al droog zijn!

Heb jij na het lezen van dit artikel nog steeds een vraag over het Pagatinu systeem, of heb jij een tip voor het gebruik van het systeem? Laat dan vooral een reactie achter.

Heb jij nog geen studentwoning gevonden waar jij straks tijdens je stage op Curaçao kan verblijven? Kijk dan hier voor een aanbod van vertrouwde studentenhuizen.

Tags:,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Zo werkt het Pagatinu systeem”