Pagatinu systeem Curacao | Dit is het en zó werkt het

Pagatinu systeem Curacao | Dit is het en zó werkt het

Stage Curaçao

Wat is het Pagatinu systeem? Je bent de term waarschijnlijk wel voorbijgekomen als je op zoekt bent naar accommodatie. Dit is niet iets waar wij in Nederland gebruik van maken, dus het is logisch als je niet begrijpt wat het inhoudt.

In deze blog geven we een duidelijke uitleg over het Pagatinu systeem van Curacao. We leggen niet alleen uit wat het is maar ook hoe het werkt, zodat jij straks op Curacao weet hoe je er mee om moet gaan.

Wat is het Pagatinu systeem en hoe werkt het?

Heel simpel uitgelegd is het Pagatinu systeem een prepaid elektriciteitssysteem. Hierbij dien je vooraf een tegoed te kopen om gebruik te kunnen maken van elektriciteit. De tegoeden zijn bij onder andere supermarkten en tankstations te koop. Het werkt dus in principe hetzelfde als bij een prepaid telefoon.

Veel studentenhuizen laten de studenten op deze manier voor het energieverbruik betalen. Wanneer je op zoek bent naar accommodatie voor tijdens je stage op Curacao zal je de term dan ook regelmatig tegenkomen. Er zijn altijd huisvestingen die geen gebruik maken van het systeem en in plaats daarvan het energieverbruik in de huurprijs verwerken.

Waarom wordt het Pagatinu systeem gebruikt?

Stage op CuracaoHet Pagatinu systeem is voor verhuurders een erg handig systeem. De elektriciteit wordt op deze manier namelijk door de huurder zelf geregeld. Hierdoor komen zijn niet met eventuele onbetaalde rekeningen te zitten.

Aan de andere kant is het Pagatinu systeem erg fijn voor de huurder zelf. Met het systeem kan je nou eenmaal goed in de gaten houden hoeveel energie je zelf verbruikt. Je krijgt dus inzicht in je eigen verbruik en leert er verantwoordelijk mee om te gaan. Als het tegoed namelijk op is zal de stroomlevering ook direct stoppen! Je moet het dus echt in de gaten houden en op tijd een nieuw tegoed halen.

Hoe werkt het systeem?

Eigenlijk is het Pagatinu systeem vergelijkbaar met een prepaid telefoonkaart. Je koopt een tegoed bij een verkooppunt voor een bepaald bedrag. Vervolgens krijg je een bon met een code. Deze code moet worden ingetoetst op het pagatinu kastje. Als je dit gedaan hebt zal je voor het bedrag dat je gekocht hebt elektriciteit kunnen gebruiken.

Je moet echter wel opletten dat als je een tegoed gaat halen je de code van het Pagatinu kastje in jouw woning meeneemt. Deze code moet je namelijk doorgeven op het moment dat je tegoed koopt. Je kunt deze code op het kastje achterhalen door een andere code in te vullen. Als je een wit kastje hebt zal de code #4# zijn, en bij een grijs kastje is dat #100#.

Gebruik van het Pagatinu systeem

studentenkamer huren CuracaoHoogstwaarschijnlijk zal jij straks tijdens je stage op Curacao gebruik moeten maken van het Pagatinu systeem. De maandelijkse kosten hiervan zijn afhankelijk van met hoeveel andere studenten jij in een woning zit en hoeveel elektrische apparaten iedereen gebruikt. Voor een kamer in een studentenhuis met gedeelde faciliteiten kan je ongeveer 75,- ANG per persoon per maand verwachten.

Het is handig om met je huisgenoten af te spreken dat iedereen elke maand een vast bedrag koopt. Daarnaast zal je moeten blijven controleren hoeveel KW (kilowatt) er nog op het kastje staat. Dit zou je bijvoorbeeld de eerste paar dagen dagelijks kunnen doen zodat je kan uitrekenen wat er ongeveer per dag wordt verbruikt.

Ook moet je opletten welke elektrische apparaten allemaal stroom gebruiken. Bepaalde apparaten zoals je koelkast zullen continu stroom verbruiken. Daarentegen hoef je jouw telefoon of laptop niet continu op te laden.

Ook zou je, als er een wasmachine en droger in de woning aanwezig zijn, gezamenlijk de was kunnen doen zodat er niet steeds kleine wasjes gedraaid worden. De was kun je ook buiten laten drogen in plaats van de droger te gebruiken. Met het weer op Curacao kan je was in een half uur al droog zijn!

Meer tips voor je stage op Curacao

Heb jij na het lezen van dit artikel nog steeds een vraag over het Pagatinu systeem of heb jij een tip voor het gebruik van het systeem? Laat dan een reactie achter.

We hebben nog veel meer artikelen met informatie over het wonen op Curacao en een stage lopen op het eiland. Lees bijvoorbeeld onze blog over heimwee hebben wanneer je op het eiland zit, of over de cultuur van Curacao.

Ben jij ook op zoek naar een studentenwoning op Curacao maar heb je deze nog niet gevonden? We hebben een geweldig aanbod van gezellige en betrouwbare studentenhuizen. We hebben ook een blog geschreven over de mogelijkheden zoals studio’s, appartementen en kamers. Daarnaast hebben we de leukste studentenhuizen voor je op een rijtje gezet.

Vind je het echter lastig om een huis dat bij jou past te kiezen? Stuur dan een appje! We kunnen samen aan de hand van jouw wensen en je beschikbare budget kijken naar de perfecte studentenwoning. Neem direct contact op en je kan vandaag nog een reactie verwachten!

Help! Geef mij het advies voor het vinden van een stagewoning op Curacao!
Tags:,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Pagatinu systeem Curacao | Dit is het en zó werkt het”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!