WeCreativez WhatsApp Support
Vraag wat je wilt vragen!
Hoe kan ik helpen?

Zo werkt het Pagatinu systeem

Zo werkt het Pagatinu systeem

Stage Curaçao​Als jij op zoek bent naar jouw verblijfplaats voor tijdens je stage zal je de term Pagatinu vast en zeker tegen komen. Aangezien dit niet iets is waar wij in Nederland gebruik van maken is het logisch dat je niet begrijpt wat dit inhoudt. In dit artikel zullen wij uitleggen wat het Pagatinu systeem is en hoe het werkt. 

Het Pagatinu systeem is een prepaid elektriciteitssysteem, waarbij je vooraf een tegoed moet kopen bij bijv. een supermarkt om gebruik te kunnen maken van elektriciteit. Veel studentenhuizen laten de studenten op deze manier voor het energieverbruik betalen.

Waarom het Pagatinu systeem

Het Pagatinu systeem is voor verhuurders een erg handig systeem, omdat ze de elektriciteit door de huurder zelf laten regelen. Hierdoor komen zij niet met eventuele onbetaalde rekeningen te zitten. Aan de andere kant is het een erg fijn systeem voor de huurder zelf, omdat je met het Pagatinu systeem goed in de gaten kunt houden. Zo krijg je inzicht in je eigen verbruik. Als het tegoed namelijk op is zal de stroomlevering ook direct stoppen! Haal dus tijdig nieuw tegoed voor stroom.

Hoe werkt het Pagatinu systeem

Eigenlijk is het Pagatinu systeem vergelijkbaar met een prepaid telefoonkaart. Je koopt een tegoed bij een verkooppunt voor een bepaald bedrag en vervolgens krijg je een bon met een code. Deze code moet worden ingetoetst op het pagatinu kastje. Als je dit gedaan hebt zal je voor het bedrag dat je gekocht hebt elektriciteit kunnen gebruiken.

Je moet echter wel opletten dat als je een tegoed gaat halen je de code van het Pagatinu kastje in jouw woning meeneemt. Deze code moet je namelijk doorgeven op het moment dat je tegoed koopt. Je kunt deze code op het kastje achterhalen door een andere code in te vullen. Als je een wit kastje hebt zal de code #4# zijn, en bij een grijs kastje is dat #100#.

Gebruik van het Pagatinu systeem

Hoogstwaarschijnlijk zal jij straks tijdens je stage op Curaçao gebruik moeten maken van het Pagatinu systeem. De maandelijkse kosten hiervan zijn afhankelijk van met hoeveel andere studenten jij in een woning zit en hoeveel elektrische apparaten iedereen gebruikt. Voor een kamer in een studentenhuis met gedeelde faciliteiten kan je ongeveer 75,- ANG per persoon per maand verwachten.

Het is handig om met je huisgenoten af te spreken dat iedereen elke maand een vast bedrag koopt. Daarnaast zal je moeten blijven controleren hoeveel KW (kilowatt) er nog op staat. Dit zou je bijvoorbeeld de eerste paar dagen dagelijks kunnen doen zodat je kan uitrekenen wat er ongeveer per dag wordt verbruikt.

Ook moet je opletten welke elektrische apparaten allemaal stroom gebruiken. Bepaalde apparaten zoals je koelkast, zal continu stroom verbruiken, maar je telefoon of laptop laadt je niet continu op. Ook zou je, als er een wasmachine en droger in de woning aanwezig zijn, gezamenlijk de was kunnen doen zodat er niet steeds kleine wasjes gedraaid worden. De was kun je ook buiten laten drogen in plaats van de droger te gebruiken. Met het weer op Curaçao kan je was in een half uur al droog zijn!

Heb jij na het lezen van dit artikel nog steeds een vraag over het Pagatinu systeem of heb jij een tip voor het gebruik van het systeem? Laat dan een reactie achter.

Heb jij nog geen studentwoning gevonden voor je verblijf op Curaçao? Kijk dan hier voor ons aanbod van vertrouwde studentenhuizen.

Tags:,

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Zo werkt het Pagatinu systeem”