Koffer pakken stage Curacao | 9 dingen die je écht niet moet vergeten te pakken

Koffer pakken stage Curacao | 9 dingen die je écht niet moet vergeten te pakken

Koffer pakken stage Curacao

Heb jij alles al klaarliggen voor je reis naar Curacao? Wanneer het tijd is om je koffer te pakken zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige zaken moet je bijvoorbeeld echt niet vergeten! Andere dingen mag je dan weer niet meenemen in je handbagage.

We hebben de 9 documenten en objecten die je zeker niet moet vergeten voor je op een rijtje gezet, waarnaast je ook een mooie paklijst vindt in dit artikel. Ook leggen we uit wat de bagagerestricties zijn waar je je aan moet houden.

Koffer pakken: wat moet je écht meenemen in je handbagage?

Er zijn een aantal zaken die je absoluut niet mag vergeten mee te nemen. Het allerbelangrijkste om mee te nemen in je handbagage zijn al jouw documenten. De meeste hiervan moet je ook gelijk kunnen laten zien als dat gevraagd wordt, dus je wilt niet dat deze verstopt zitten in je koffer! Hier is een lijstje met welke documenten je mee moet nemen.

 1. Paspoort

Waarschijnlijk check je 3 keer voor je vertrek of jij je paspoort wel bij hebt, maar we melden het toch maar even. Er komen jaarlijks genoeg mensen op Schiphol aan die er vervolgens achter komen dat ze hun paspoort zijn vergeten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling als jij vol goede moed op het vliegtuig naar Curacao wilt stappen!

Zorg er wel voor dat je paspoort geldig is tot aan de datum dat je terugreist naar huis. Wanneer je paspoort niet lang genoeg geldig is zal deze namelijk ongeldig verklaard worden voor de hele periode!

Naast het zorgen dat je je paspoort meeneemt is het ook handig om een kopie van het originele document mee te nemen voor als je de originele kwijt raakt. Zo heb je tijdelijk toch nog iets om te laten zien aan de autoriteiten.

 1. Vliegticket

vlucht naar Curacao - koffer pakken stage CuracaoNaast je paspoort is je vliegticket natuurlijk ook superbelangrijk. Zonder je ticket kom je nou eenmaal het vliegtuig niet eens in. Tegenwoordig kan je gelukkig gemakkelijk je tickets op je telefoon opslaan en deze op het vliegveld uit laten printen.

Hou er wel rekening mee dat je een retourticket moet hebben om naar Curacao te gaan. Met een enkel ticket kom je namelijk niet het land in. Daarnaast zal dan ook je stagevergunning afgekeurd worden. De toelatingsregels zijn te vinden op de website van het Curacao Tourist Board.

In plaats van een retourticket kan je trouwens ook een doorreisticket naar een ander land hebben. Zo kan je bijvoorbeeld na je stage op Curacao een tijdje gaan eilandhoppen voor je vanaf een andere locatie terugvliegt naar Nederland.

 1. Stagevergunning

Om stage te kunnen lopen op Curacao heb je een stagevergunning, ofwel een Verklaring van Rechtswege, nodig. Deze dien je voor je reis naar het eiland aan te vragen via het aanvraagformulier voor de Verklaring van Rechtswege. We hebben een stappenplan voor je opgesteld om je te helpen de vergunning aan te vragen.

Het formulier moet je meenemen naar Curacao. Ook het bewijs van de aanvraag dien je bij je te hebben, evenals het betalingsbewijs van de leges en retributies. Verder zijn je paspoort of een kopie daarvan, een Verklaring Omtrent Gedrag, je stageovereenkomst en een kopie van een geldige ziektekostenverzekering nodig bij het formulier.

 1. Verklaring Omtrent Gedrag

Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag nodig om je stagevergunning aan te kunnen vragen. Daarnaast kan de douane er echter ook naar vragen, dus zorg dat je dit document ook meeneemt!

Het aanvraagformulier voor de VOG kan je downloaden op de website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aanvragen. Het aanvragen van een VOG wordt ook beschreven in het stappenplan voor het aanvragen van je stagevergunning.

Na het aanvragen krijg je de VOG thuisgestuurd. Dit document moet je vervolgens meenemen in je handbagage wanneer je naar Curacao gaat. Het is aan te raden om je VOG samen met je stageovereenkomst in je koffer of tas te bewaren.

 1. Stageovereenkomst en stagecontract

Belangrijke documenten stage CuracaoHet is belangrijk om zowel je stageovereenkomst als je stagecontract te allen tijde bij je te houden. Sowieso wil je deze documenten tijdens je stageperiode niet verliezen, en je handbagage raak je nou eenmaal minder snel kwijt dan je ruimbagage.

Daarnaast moet je bij aankomst op Curacao een reden van verblijf aan kunnen tonen. Jij komt nou eenmaal naar Curacao voor je stage, dus je stageovereenkomst en stagecontract zijn daar dan ook de beste documenten voor.

In de meeste gevallen word je niet naar andere documenten dan je paspoort en reisticket gevraagd bij de douane. Het kan echter altijd gebeuren dat je wel naar de reden van verblijf of de andere zaken beschreven op de website van het Curacao Tourist Board wordt gevraagd. Daarom is het toch altijd handig om deze documenten in je handbagage bij de hand te hebben.

 1. Huurcontract

Ook je huurcontract moet je niet vergeten. Hiervoor geldt namelijk eigenlijk hetzelfde als voor je stageovereenkomst en stagecontract. Wanneer je het contract mee neemt heb je nou eenmaal bewijs van huisvesting, en ook daarmee laat je een reden zien waarom je op Curacao bent.

In de meeste gevallen moet je vaak de huurovereenkomst getekend terugsturen voor je naar Curacao gaat. Toch kan het zijn dat je jouw huurovereenkomst pas bij aankomst zou tekenen. Vaak zal je wel al een document opgestuurd gekregen hebben, waardoor je deze zou kunnen laten zien. Verder kan je er dan voor zorgen dat je de communicatie met de verhuurder er gemakkelijk bij kan pakken.

 1. Verzekeringspapieren

Nog iets wat je niet moet vergeten in je handbagage te stoppen: je verzekeringspapieren. Je hebt onder andere je ziektekostenverzekering nodig voor je stagevergunning. Daarnaast is ook dit weer 1 van de documenten die je moet kunnen laten zien wanneer hiernaar gevraagd wordt.

Ook hierbij is het weer aan te raden om ook een kopie van je reisverzekering mee te nemen. Het polisblad uitprinten is hiervoor in principe voldoende. Maak ook een kopie van je zorgpas en hou deze bij je in je portemonnee.

We hebben een apart artikel geschreven over de ziektekostenverzekering wanneer je naar Curacao trekt. Lees dit voor je vertrek ook even goed door. Het is nou eenmaal altijd belangrijk goed verzekerd te zijn.

 1. Medicijnen

Het kan zijn dat jij medicijnen gebruikt. Neem deze altijd mee in je handbagage. Zorg er ook voor dat je een doktersrecept voor deze medicijnen kan laten zien. Heb je geen doktersrecept, dan moet je op een andere manier kunnen aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan. Sommige middelen vallen namelijk onder de Opiumwet en zijn zonder doktersrecept illegaal.

Zorg er ook voor dat je een Engelse versie van het doktersrecept hebt. Nederlands is 1 van de officiële talen van Curacao, maar voor het gemak is het toch handig om ook een Engelse versie bij de hand te hebben.

 1. ED-kaart

Als laatste moet je ook een ED-kaart, ofwel Embarkation en Disembarkation kaart, meenemen. Deze worden altijd uitgedeeld in het vliegtuig, maar je kan het formulier ook van tevoren invullen op de website van het Curacao Tourism Board.

Wanneer je vooraf je ED-kaart vast regelt is het aan te raden om dit minstens 24 uur voor vertrek te doen. Dan ben je zeker dat jouw gegevens bij aankomst verwerkt zijn. Wanneer je het last minute regelt kan het voorkomen dat de gegevens nog niet verwerkt zijn en dat je alsnog een papieren versie in moet vullen.

We hebben een apart artikel over de ED-kaart geschreven. Hierin leggen we uit hoe je de kaart aan kan vragen en waarom het aan te raden is dit voor je reis vast te regelen.

Andere zaken voor in je handbagage

Naast de bovenstaande belangrijke documenten zijn er nog een aantal zaken die handig zijn om in je handbagage te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan al je dure spullen, zoals je laptop en opladers. Dit zijn nou eenmaal zaken die je niet kwijt wilt raken of die je na de reis kapot terug wilt vinden.

Ook een extra setje kleding, zoals ondergoed en een extra shirt, kunnen prettig zijn om in je handbagage mee te nemen. Dit is voor het geval dat er iets misgaat met je ruimbagage en je die niet gelijk bij aankomst op Curacao mee kunt krijgen. Als je koffer bijvoorbeeld kwijt is geraakt, hoef je zo niet direct op zoek naar nieuwe kleren.

De regels voor handbagage

Nog iets waar je rekening mee moet houden bij het pakken van je handbagage zijn de regels voor de bagage. Als je bijvoorbeeld vloeistoffen in je handbagage mee wilt nemen mag dit alleen in kleine hoeveelheden van 100 ml per stuk. Dit mag bij elkaar maximaal 1 liter zijn. Ook moet alles bij elkaar in 1 apart doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje gedaan worden.

Natuurlijk mogen ook gevaarlijke artikelen zoals wapens, artikelen die als wapens gebruikt kunnen worden zoals scheermesjes en nagelknippers (want deze zijn nou eenmaal scherp), explosieve, vlambare en chemische stoffen niet in je handbagage.

Wat je juist wél in je handbagage moet stoppen zijn elektronische sigaretten en extra lithiumbatterijen voor bijvoorbeeld je laptop. Deze objecten mogen namelijk weer niet in je ruimbagage.

Koffer pakken: wat mag mee in je ruimbagage?

TUI vlucht naar CuracaoAls de belangrijke documenten klaarliggen in je handbagage, is het tijd om naar je ruimbagage ofwel cabin bag te kijken. Ook hierbij zijn er weer bepaalde zaken waar je goed op moet letten bij het koffer pakken.

Let er ten eerste goed op hoe groot en zwaar je koffer maximaal mag zijn. Dit kan per vliegtuigmaatschappij verschillen. Vanuit Nederland vliegen voornamelijk TUI en KLM direct naar Curacao, maar ook AirFrance vliegt wel eens direct vanaf Amsterdam naar Curacao.

Vlieg je met KLM of AirFrance? Dan mag het volgende mee:

 • 1 x Handbagage + accessoire: 1 tas of koffertje van maximaal 55x35x23 cm en 1 accessoire, zoals een handtas, aktetas, of laptop, van maximaal 40x30x15 cm. Bij elkaar mag het maximaal 12 kg wegen.
 • 1 x ruimbagage: 1 koffer van maximaal 158cm (L+B+H) en maximaal 23 kg.
 • Als je een extra koffer of een zwaardere koffer mee wilt nemen mag het maximaal 32 kg wegen, maar dit kost wel €100 of €200 extra.

Bij TUI mag je het volgende meenemen:

 • Handbagage: In totaal maximaal een afmeting van 55x40x25 en maximaal 10 kg. Als je een kleiner tasje mee neemt naast je handbagage, moet je deze in je handbagage kunnen doen als dat nodig zou zijn.
 • Ruimbagage is bij TUI niet inbegrepen, en kost vanaf €10 extra. Je mag maximaal een koffer van 158 cm (L+B+H) en 32 kg meenemen.

Je jas/trui, een paraplu en de duty-free artikelen die je op het vliegveld hebt gekocht worden gewoon geaccepteerd en vallen niet onder bagage. Die kan je dus altijd meenemen in het vliegtuig.

In je ruimbagage mogen geen explosieve, ontvlambare en chemische stoffen zitten. Ook vuurwapens en de munitie mogen niet mee. Scheermesjes en nagelschaartjes mogen wel gewoon in je ruimbagage. Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken.

Paklijst voor je stage op Curacao

Is het nu echt tijd om je koffer te pakken? Dan hebben we hier nog een basis paklijst voor je. Hier staat natuurlijk niet alles op wat je mee kan nemen, maar we hebben in ieder geval de belangrijkste dingen voor je opgeschreven, zodat je deze niet kan vergeten.

Handbagage:

 • Paspoort (+ kopie)
 • Vliegticket(s) (retour)
 • Aanvraag stagevergunning
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Stageovereenkomst/contract
 • Huurcontract
 • Verzekeringspapieren (ziektekostenverzekering/reisverzekering/etc)
 • Doktersrecept voor medicijnen, indien van toepassing
 • ED-kaart (optioneel)
 • Laptop en andere aparatuur, inclusief de opladers
 • Portomonnee
 • Één setje kleding

Ruimbagage:

 • Kleding – in verband met het tropische klimaat op Curacao mag dit best zomers zijn, maar houdt ook rekening met wat je op je stage moet dragen!
 • Zwemkleding uiteraard
 • Handdoeken, indien niet bij verblijfplaats inbegrepen
 • Beddengoed, indien niet bij verblijfplaasts inbegrepen
 • Toiletartikelen, zoals tandenborstel, tandpasta, shampoo etc.

Tips voor het koffer pakken

Een goede leidraad voor het pakken van je handbagage is de vraag “kan ik dit makkelijk vervangen als het kwijtraakt?” Zo ja, dan kan het in je ruimbagage. Zo niet, stop het in je handbagage zodat je het niet uit je oog verliest.

Rol je kleding en andere textiel producten op, of koop eventueel vacuumverpakkingen en stop het daar in. Zo gebruik je alle ruimte die je tot je beschikking hebt.

Vul je schoenen, als je een extra paar meeneemt, met kleine voorwerpen of kleinere kledingstukken, zoals sokken en ondergoed. Zo vul je alle mogelijke ruimtes op.

Meer tips?

In dit artikel hebben wij beschreven waar je op moet letten tijdens het koffer pakken, maar we hebben nog veel meer tips voor je klaar staan. Zo hebben we een gratis pdf beschikbaar met algemene tips om het allerbeste uit jouw tijd op Curacao te halen. Stuur direct een bericht en ontvang vandaag nog deze tips.

Ja, ik ontvang graag de GRATIS PDF met tips voor mijn stage op Curacao!

Heb jij zelf nog tips voor het pakken van je koffer die niet in dit artikel staan? Laat het ons en toekomstige stagiairs weten in een reactie!

Tags:

Reacties

Plaats als eerste een reactie onder “Koffer pakken stage Curacao | 9 dingen die je écht niet moet vergeten te pakken”

WeCreativez WhatsApp Support
Stage lopen op Curacao?
Stel hier al je vragen!